COPY CULTURE in the US & Germany

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Copy Culture in the US and Germany

Το “Copy Culture in the US and Germany” (Πολιτισμός Αντιγραφής στις ΗΠΑ και στη Γερμανία) είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: The American Assembly

Copyright © 2013 The American Assembly. All rights reserved.

Τυπώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Έκδοση1.01

Οι αναφορές σε ιστοσελίδες του διαδικτύου (URLs) ήταν ακριβείς κατά τη στιγμή της συγγραφής. Ούτε ο συγγραφέας, ούτε η The American Assembly είναι υπεύθυνοι για τις διευθύνσεις URL που μπορεί να έχουν λήξει ή να έχουν αλλάξει από την στιγμή της έκδοσης και πλέον.

Σχεδιασμός της μελέτης από Leigh Beadon, Floor64

Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι μια ευγενική προσφορά της wabisabi2015 στο flickr.com

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου Δεδομένα Καταλογογράφησης Δημοσιεύσεων

1.Informationsociety—Social aspects. 2.Intellectual Property. 3.International

(1.Κοινωνία της Πληροφορίας - Κοινωνικές πτυχές, 2.Πνευματική Ιδιοκτησία, 3.Διεθνή Θέματα)

Το “Copy Culture in the US and Germany” είναι υπό μια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License άδεια. Για να δείτε ένα αντίγραφο της άδειας αυτής, επισκεφτείτε το site Creative Commons ή στείλτε μια επιστολή στο: Creative Commons, 444 Castro Street, Suite 900, Mountain View, California, 94041, USA.

Copy Culture in the US and Germany is available online at: The American Assembly

Copyright © 2013 The American Assembly. All rights reserved.

Printed in the United States of America

Version 1.01

References to Internet websites (URLs) were accurate at the time of writing.

Neither the author nor the The American Assembly is responsible for URLs that may have expired or changed since the manuscript was prepared.

Report design by Leigh Beadon, Floor64

Cover photo courtesy of wabisabi2015 on flickr.com

Library of Congress Cataloging-in-Publication Data

1.Information society—Social aspects. 2.Intellectual Property. 3.International

cc-by-nc-sa

Copy Culture in the US and Germany is licensed under the Creative CommonsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. To view a copy of thislicense, visit Creative Commons or send a letter to: Creative Commons, 444 Castro Street, Suite 900, Mountain View, California, 94041, USA.

ISBN 978-1481914642


Δες σχετικό άρθρο στο Πειρατικό Παπαγαλάκι:

Copy Culture in the US and Germany (Η Κουλτούρα Αντιγραφής στις ΗΠΑ και στη Γερμανία)

Εισαγωγή:

Λοιπόν, εσύ τι νομίζεις ότι είναι “πειρατεία”; Μήπως τα ρεσάλτα των σαλταδόρων της θάλασσας; Μήπως οι ληστές και οι μπουκαδόροι εμπορικών πλοίων;

Όχι, η μονοπωλιακή βιομηχανία του θεάματος λέει πως κλέφτες και πειρατές είμαστε όλοι εμείς. Όλοι εμείς που έχουμε την “πειρατεία” στην καθημερινότητα μας, κάθε φορά που χαρίζουμε ένα CD ή ένα βιβλίο σε έναν φίλο μας, κάθε φορά που αντιγράφουμε ένα αγορασμένο DVD μιας ταινίας στον υπολογιστή μας, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα στιγμιότυπο από κάποια ταινία ή εκπομπή της τηλεόρασης για να κάνουμε μια ανάρτηση στο Facebook ή αλλού και πάει λέγοντας.

Θεωρούν ότι όποιος “αντιγράφει” είναι αυτόματα και πειρατής και “χαμένος” πελάτης τους (δηλαδή “διαφυγόντα κέρδη” για τις τσέπες τους), συλλήβδην και χωρίς να διαχωρίζουν αν είναι αντίγραφα ασφαλείας, για προσωπική χρήση, για εκπαιδευτικούς λόγους ή για μεταπώληση και εμπορική χρήση.

Λειτουργούν με την εξής απλουστευμένη λογική: αν κάτι αντιγράφεται αυτόματα χάνουν μια πώληση, αυτόματα κάποιος τους “κλέβει”... άσχετα με το αν δεν “κερδίζει” κάποιος άλλος. Τους ενδιαφέρει μόνο το ότι δεν κερδίζουν αυτοί.

Και αντί να ρωτήσουν τον κόσμο, τους πελάτες τους δηλαδή, ξεφουρνίζουν πληρωμένες μελέτες με “αποδεικτικά στοιχεία” κλοπής και πειρατείας στα προϊόντα τους.Όμως το ψέμα δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”.

Οι Πειρατές από την άλλη μαζί με τους ακτιβιστές και τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα πολύτιμα δικαιώματα μας και για την αλήθεια, κάνουν πραγματικές προσπάθειες έρευνας και μελέτης για την λεγόμενη “κουλτούρα της αντιγραφής”. Ρωτώντας κατευθείαν τους ίδιους τους καταναλωτές του πολιτισμού και της γνώσης, δηλαδή όλους εμάς.

Στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, στο τμήμα The American Assembly, διεξήγαγαν μια πολύ καλή έρευνα πάνω σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν εύστοχα “Copy Culture” (Κουλτούρα Αντιγραφής). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε ένα βιβλίο (στα αγγλικά) με τον τίτλο “Copy Culture in the US and Germany” (Κουλτούρα Αντιγραφής στις ΗΠΑ και στη Γερμανία) το 2013 (η Αναθεωρημένη Έκδοση 1.01). Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε όλους και σε ηλεκτρονική μορφή προς ενημέρωση και χρήση, κάτω από μια άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Ο κοινός μας πολιτισμός, η παγκόσμια κουλτούρα και η γνώση δεν μπορούν να “ανήκουν κατά αποκλειστικότητα” σε λίγους μόνο, είναι κοινό κτήμα της ανθρωπότητας, όλης της ανθρωπότητας, μηδενός εξαιρουμένου. Όταν η γνώση και ο πολιτισμός μοιράζονται, τότε πολλαπλασιάζονται, πολλαπλασιάζεται η επίδραση που έχουν στον καθένα μας προωθώντας όλη την ανθρωπότητα προς τα εμπρός.


Αυτός είναι και ο λόγος που οι Πειρατές λένε:

“Sharing is Caring” (Μοιράζομαι, Νοιάζομαι)


Παρουσιάζουμε λοιπόν αυτήν την πρόσφατη έρευνα, μεταφράζοντας στα ελληνικά τις πρώτες σελίδες της, δηλ. τα στοιχεία της έκδοσης, τον πίνακα με τα περιεχόμενα, την εισαγωγή, τα συνολικά ευρήματα και τους βασικούς τομείς/ερωτήματα με τα οποία ασχολήθηκε κυρίως η έρευνα (Πρακτικές, Συμπεριφορές, Κυρώσεις, Μπλοκάρισμα/Blocking και Αγορές):... (βλ. στο άρθρο)