Πρόγραμμα Χρηματοδότησης με Litecoin (Pool mining)

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

>>>> Προσωρινό κείμενο για την τελική ανακοίνωση:

Χρηματοδότηση με Litecoin για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας: αντί να μας δώσετε χρήματα, θα μας δίνετε Litecoins.

Donate Litecoins instead of cash


Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ανάγκη από χρηματοδότηση για να λειτουργήσει. Εκτός από τις συνδρομές των μελών μας και τις δωρεές των φίλων μας σε χρήματα, υπάρχει τώρα τρόπος να μας χρηματοδοτήσετε και με ψηφιακά νομίσματα, τα Litecoins.

Η οικονομική κρίση στην χώρα μας έχει μειώσει κατά πολύ την δυνατότητα των πολιτών να μας χρηματοδοτούν, γιαυτό λοιπόν σκεφτήκαμε να οργανώσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο εξεύρεσης πόρων - μια μαζική εξόρυξη Litecoins, που θα γίνεται προς όφελος του κόμματος, από τα μέλη μας και τους φίλους μας.

Το ψηφιακό νόμισμα Litecoin (μια παραλλαγή του Bitcoin, κάτι σαν τον μικρό αδελφό του) παράγεται (ή όπως ονομάζεται κανονικά "εξορύσσεται") με προγράμματα εξόρυξης που τρέχουν σε Η/Υ και χρησιμοποιούν είτε την CPU (ο κεντρικός επεξεργαστής) είτε την GPU (ο επεξεργαστής που βρίσκεται πάνω στην κάρτα γραφικών).

Για το Litecoin υπάρχει η δυνατότητα για "ομαδική εξόρυξη" (pool mining). Μπορούν δηλαδή πολλοί διαφορετικοί υπολογιστές διασκορπισμένοι στο internet να κάνουν μαζί εξόρυξη και το αποτέλεσμα της εξόρυξης, τα ψηφιακά νομίσματα δηλαδή, να πηγαίνουν σε ένα κεντρικό σημείο (πορτοφόλι).

Η δυνατότητα μαζικής και συνδυασμένης εξόρυξης έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ουσιαστικά ο κάθε ένας υπολογιστής από μόνος του, δεν είναι αρκετά "δυνατός" για να κάνει εξόρυξη με καλά αποτελέσματα. Για να κατανοήσετε λίγο την διαδικασία θα πούμε μερικά λόγια για την εξόρυξη:

Τα ψηφιακά νομίσματα Litecoin βρίσκονται κρυμμένα μέσα πακέτα (blocks) από κρυπτογραφημένες μαθηματικές εξισώσεις, η επεξεργαστική ισχύ που έχουν οι υπολογιστές (είτε στον κεντρικό επεξεργαστή τους είτε στον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών) χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφήσει και να λύσει αυτές τις εξισώσεις και αυτό γίνεται με την παραγωγή των λεγομένων hashes. Όσο πιο γρήγορος και δυνατός είναι ένας υπολογιστής τόσο περισσότερα hash παράγει ανά δευτερόλεπτο (h/s). Η παραγωγή λοιπόν Litecoins γίνεται με αυτόν τον τρόπο.

Ένας υπολογιστής, από μόνος του, δεν είναι αρκετά δυνατός για να παράγει/εξορύξει μεγάλο αριθμό ψηφιακών νομισμάτων πχ. ανά μέρα. Αν όμως συνδυαστούν πολλοί υπολογιστές μαζί, ενώνοντας τις μικρές τους δυνάμεις μπορούν να παράγουν έναν ικανοποιητικό αριθμό νομισμάτων χωρίζοντας το μπλοκ που τα περιέχει σε μικρότερα κομμάτια.

Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά, μέσα από το internet μπορούμε να δουλεύουμε όλοι μαζί με στόχο να βρούμε πιο αποδοτικά Litecoin νομίσματα. Είναι η δύναμη των πολλών που κάνει την διαφορά στην συνδυασμένη εξόρυξη. Γιαυτό λοιπόν, προτιμήσαμε το Litecoin και οργανώσαμε τις κατάλληλες διαδικασίες για να συμμετέχετε και εσείς στην εξόρυξη μας. Το πρόγραμμα εξόρυξης μπορεί να "τρέχει" στον υπολογιστή σας χωρίς να τον επιβαρύνει πολύ και εσείς μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας κανονικά ή μπορείτε να αφήνετε τον υπολογιστή σας ανοιχτό.

Αν θέλετε λοιπόν να μας χρηματοδοτήσετε με ψηφιακά νομίσματα Litecoin, μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας μια εφαρμογή που θα "σκάβει" για να βρει Litecoins και να τα προσφέρει στους Πειρατές ως δωρεά. Εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να έχετε ανοιχτό τον υπολογιστή σας συνδεδεμένο στο internet και να τρέχετε το αντίστοιχο προγραμματάκι που κάνει την εξόρυξη. Αντί να μας δώσετε χρήματα, θα μας δίνεται Litecoins.

Τα προγράμματα που χρειάζονται για αυτή την διαδικασία είναι:

Αν έχετε υπολογιστή με windows 32bit, μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε αυτό:

cpu32

Αν έχετε υπολογιστή με windows 64bit, μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε αυτό:

cpu64

[ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ] Λόγο αλλαγής του εξυπηρετητή για το pool mining, άλλαξε και η διεύθυνση. Τα πακέτα εγκατάστασης έχουν ενημερωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές. Για όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει μια από τις εφαρμογές μπορούν να κατεβάσουν και να αντικαταστήσουν το αρχείο που περιέχει τις αλλαγές ή απλά να ξανακατεβάσουν το πακέτο εγκατάστασης και να ξαναεγκαταστήσουν την εφαρμογή.

Τα αρχεία αντικατάστασης με τις διορθώσεις είναι:

Για το cpu32: cpu32.bat (θα πρέπει να τοποθετηθεί στον φάκελο εγκατάστασης c:\cpuminer32\ και να αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει ήδη)

Για το cpu64: cpu64.bat (θα πρέπει να τοποθετηθεί στον φάκελο εγκατάστασης c:\cpuminer64\ και να αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει ήδη)


Προσοχή:

Επειδή κυκλοφόρησαν πολλά botnets με τον κώδικα για mining, πολλά antivirus και antispyware ανιχνεύουν εσφαλμένα τα παραπάνω προγράμματα ως κακόβουλα. Αν το δικό σας antivirus/antispyware γκρινιάζει, κάντε εξαίρεση τον φάκελο που δημιουργήθηκε (\cpu32 ή \cpu64) ή και την ίδια την εφαρμογή minerd.exe.Σε κάποια από αυτά θα πρέπει να προσέξετε να μην σβήσουν το εκτελέσιμο αρχείο (.exe) (όπως κάνει το Spybot) ή να μην το βάλουν σε "καραντίνα". Επίσης σε πολλά antivirus απαιτείται μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, θα πρέπει να βρείτε τις ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος (το καθένα έχει τις δικές του ορολογίες) και να δώσετε "εξαίρεση" στον φάκελο με το πρόγραμμα ή/και στο ίδιο το εκτελέσιμο αρχείο. Σε περίπτωση που σβηστεί το exe αρχείο, απλά κάντε ξανά εγκατάσταση την εφαρμογή.


Αν τρέχετε linux και για οδηγίες σχετικά με πιο σύνθετα συστήματα εξόρυξης, φανταζόμαστε πως θα σας είναι πιo εύκολη η εξεύρεση των σχετικών πληροφοριών, αλλά ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε την σελίδα μας στο wiki:

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης με Litecoin (Pool mining)

Litecoin mining από φίλους

Αυτό το topic είναι για ερωτήσεις φίλων που αφορούν το P2Pool mining node του κόμματος και ότι άλλο έχει να κάνει με την προσπάθεια mining.

Φυσικά αν έχετε ήδη πορτοφόλι με Litecoins ή/και Bitcoins μπορείτε να κάνετε δωρεά εδώ:

Για Litecoins στο LRANtpZmKybW6aoqSGAqHqejakgaRMCC2Z

Για Bitcoins στο 18PnoW7XxNDCwZJtK1CTbnzR5Becn3ZXSf

Για τις δωρεές σας και με άλλους τρόπους εδώ:

"Οικονομική ενίσχυση"


Για λόγους διαφάνειας (μια από τις βασικές μας αρχές), όλα τα οικονομικά στοιχεία του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο και θα τα βρείτε εδώ: Οικονομικά Στοιχεία


Κόμμα Πειρατών ΕλλάδαςΤα βασικά για το ψηφιακό νόμισμα Litecoin:


(οι πληροφορίες είναι από LITECOINTRADES.COM)


Η δημιουργία των κερμάτων

Η δημιουργία κερμάτων πρέπει να είναι περιορισμένη για ένα νόμισμα, ώστε αυτό να μπορεί να έχει οποιαδήποτε αξία.

Τα νέα κέρματα εξορύσσονται με μια διαδικασία εξόρυξης και έτσι δημιουργούνται, ακολουθώντας μια αμοιβαία συμφωνημένη δέσμη από κανόνες. Ένας χρήστης κάνει εξόρυξη Litecoins τρέχοντας ένα πρόγραμμα που ψάχνει ακούραστα για λύση σε ένα πολύ δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα του οποίου η δυσκολία είναι από πριν επακριβώς γνωστή. Η δυσκολία ρυθμίζεται αυτόματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε ο αριθμός των λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και από όλους, να είναι σταθερή: κατά μέσο όρο αυτές είναι 6 ανά ώρα. Όταν βρεθεί μια λύση, ο χρήστης μπορεί να πει στον καθένα για την ύπαρξη αυτής της πρόσφατης λύσης που βρέθηκε, και μαζί με κάποιες άλλες πληροφορίες, συσκευάζονται μαζί σε ένα πακέτο που ονομάζεται "μπλοκ".

Τα μπλοκ περιέχουν 50 Litecoins το καθένα, προς το παρόν. Το ποσό αυτό, που είναι γνωστό ως ανταμοιβή μπλοκ, είναι ένα κίνητρο για τους ανθρώπους να εκτελούν τις εργασίες υπολογισμού που απαιτούνται για την παραγωγή του μπλοκ. Περίπου κάθε 4 χρόνια, ο αριθμός των Litecoins που μπορούν να “εξορυχτούν” σε ένα μπλοκ μειώνεται κατά 50%. Οποιοδήποτε μπλοκ που έχει δημιουργηθεί από έναν κακόβουλο χρήστη που δεν ακολουθεί τους κανόνες θα απορριφθεί από όλους τους άλλους.

Επειδή η ανταμοιβή μπλοκ θα μειωθεί μακροπρόθεσμα, γιαυτό οι σκαπανείς, κάποια μέρα αντί να πληρώνονται από αυτό για το υλικό που χρησιμοποιούν και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουν για την εξόρυξη, θα ανταμείβονται από την είσπραξη των τελών συναλλαγής. Όποιος αποστέλλει χρήματα μπορεί να πληρώσει οικειοθελώς μια μικρή αμοιβή για τη συναλλαγή που θα τηρείται για να αποδοθεί σε όποιον βρίσκει το επόμενο μπλοκ. Πληρώνοντας το τέλος αυτό θα ενθαρρύνει τους σκαπανείς να συμπεριλάβουν τη συναλλαγή σε ένα μπλοκ πιο γρήγορα.


Αποστολή πληρωμών

Για να εξασφαλιστεί ότι ένα τρίτο άτομο, πχ. ο [M], δεν θα μπορεί να ξοδέψει τα Litecoins άλλων, δημιουργώντας συναλλαγές στο όνομά του, το Litecoin χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο δημόσιο κλειδί για να κάνει και να επαληθεύει τις ψηφιακές υπογραφές. Σε αυτό το σύστημα, κάθε πρόσωπο, όπως ο [X] ή ο [Y], έχει μία ή περισσότερες διευθύνσεις συσχετισμένες σε ένα ζεύγος δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών που μπορούν να περιέχονται σε ένα πορτοφόλι (public & private key pair). Μόνο ο χρήστης με το ιδιωτικό κλειδί μπορεί να υπογράψει μια συναλλαγή και να δώσει κάποια από τα Litecoins που του ανήκουν σε κάποιον άλλο, αλλά ο καθένας μπορεί να επικυρώσει την υπογραφή χρησιμοποιώντας το δημόσιο κλειδί του χρήστη.

Ας υποθέσουμε ότι ο [X] θέλει να στείλει ένα Litecoin στον [Y].

  • Ο [Y] στέλνει τη διεύθυνσή του (από την οποία μπορεί να προκύψει το δημόσιο κλειδί) στον [X].
  • Ο [X] προσθέτει το δημόσιο κλειδί του [Y] και το ποσό των Litecoins που θέλει να μεταφέρει σε ένα μήνυμα: ένα μήνυμα “συναλλαγής” (a “transaction” message).
  • Ο [X] υπογράφει τη συναλλαγή με το ιδιωτικό του κλειδί.
  • Ο [X] μεταδίδει την συναλλαγή στο δίκτυο Litecoin για να την δουν όλοι.

(Μόνο τα πρώτα δύο βήματα απαιτούν ανθρώπινη δράση. Τα υπόλοιπα γίνονται από το ίδιο το λογισμικό πελάτη του Litecoin.)

Κοιτάζοντας αυτή τη συναλλαγή από έξω, όλοι ξέρουν ότι οι διευθύνσεις αυτές ανήκουν στον [X] και στον [Y] (ως μοναδικές διευθύνσεις που ανήκουν σε κάποιους), ο καθένας μπορεί να δει ότι ο [X] έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το ποσό στον [Y], γιατί κανείς άλλος δεν έχει το ιδιωτικό κλειδί του [X]. Ο [X] θα ήταν ανόητος αν έδινε το ιδιωτικό κλειδί του σε άλλα άτομα, καθώς αυτό θα τους επέτρεπε να υπογράφουν πράξεις αντ' αυτού στο όνομά του, αφαιρώντας έτσι νομίσματα από τον έλεγχό του.

Αργότερα, όταν ο [Y] θελήσει να μεταβιβάσει τα ίδια Litecoins (που πήρε από τον [Χ]) στον [Z], θα κάνει το ίδιο πράγμα:

  • Ο [Z] στέλνει στον [Y] τη διεύθυνσή του.
  • Ο [Y] προσθέτει το δημόσιο κλειδί του [Z] και το ποσό των Litecoins και τα μεταφέρει σε ένα μήνυμα: ένα μήνυμα “συναλλαγής”.
  • Ο [Y] υπογράφει τη συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί του.
  • Ο [Y] μεταδίδει τη συναλλαγή στο δίκτυο Litecoin για να την δουν όλοι.

Μόνο ο [Y] μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί μόνο αυτός έχει το ιδιωτικό κλειδί που μπορεί να δημιουργήσει μια έγκυρη υπογραφή για τη συναλλαγή.

Ο [M] δεν μπορεί να αλλάξει το σε ποιον ανήκουν τα νομίσματα αντικαθιστώντας το δημόσιο κλειδί του [Y] με το δικό του δημόσιο κλειδί, διότι ο [X] είχε υπογράψει τη μεταβίβαση στον [Y] χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό του κλειδί, δηλώνοντας ότι τα κέρματα του ανήκουν πλέον στον [Y] και το ιδιωτικό κλειδί του [X] είναι κρυμμένο και μυστικό από το [M]. Έτσι, αν ο [Z] δέχεται ότι το αρχικό νόμισμα ήταν στα χέρια του [Χ], θα δεχθεί επίσης, το γεγονός ότι αυτό το νόμισμα αργότερα πέρασε στον [Y] και τώρα ο [Y] περνά το ίδιο νόμισμα σε αυτόν.


Πρόληψη για την διπλή δαπάνη

Η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω δεν εμποδίζει τον [X] από το να χρησιμοποιήσει τα ίδια Litecoins σε περισσότερες από μία συναλλαγές. Η παρακάτω διαδικασία όμως το κάνει. Αυτή είναι και η κύρια καινοτομία πίσω από το Litecoin.

Οι λεπτομέρειες για τη συναλλαγή αποστέλλονται και προωθούνται σε όλους ή σε πάρα πολλούς άλλους υπολογιστές, όσο το δυνατόν περισσότερους.

Μια συνεχώς αυξανόμενη αλυσίδα με τα μπλοκ που περιέχει ένα αρχείο όλων των συναλλαγών συντηρείται σε συλλογικό επίπεδο από όλους τους υπολογιστές (και ο καθένας από αυτούς έχει και ένα πλήρες αντίγραφο) {σημείωση: είναι η διαδικασία ενημέρωσης που γίνεται κάθε φορά που ανοίγετε το πρόγραμμα με το Litecoin ποστοφόλι σας στον υπολογιστή σας, κάθε φορά εκτελείτε ένα συγχρονισμός για να ενημερωθεί το δικό σας αντίγραφο με όλες τις νέες συναλλαγές}.

Για να γίνει δεκτό στην αλυσίδα ένα μπλοκ συναλλαγής, θα πρέπει να είναι έγκυρο και θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόδειξη της εργασίας (ένα μπλοκ που δημιουργείται από το δίκτυο κάθε 10 λεπτά).

Τα μπλοκ είναι συνδεδεμένα σε μια αλυσίδα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, εάν κάποιο από αυτά έχει τροποποιηθεί, όλα τα ακόλουθα μπλοκ θα πρέπει να υπολογισθούν εκ νέου.

Όταν εμφανιστούν πολλές έγκυρες συνέχειες σε αυτή την αλυσίδα, μόνο το μεγαλύτερο σε μήκος τμήμα της αλυσίδας γίνεται αποδεκτό και στη συνέχεια επεκτείνετε και περαιτέρω.

Όταν ο [Y] δει ότι η συναλλαγή του έχει συμπεριληφθεί σε ένα μπλοκ, το οποίο έχει γίνει μέρος της ενιαίας, μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης αλυσίδας με μπλοκ (η επέκταση αυτή γίνεται με σημαντική υπολογιστική προσπάθεια), μπορεί να είναι βέβαιος ότι η συναλλαγή από τον [X] έχει γίνει αποδεκτή από τους υπολογιστές του δικτύου και είναι πλέον μόνιμα καταγεγραμμένη, εμποδίζοντας τον [X] από τη δημιουργία μιας δεύτερης συναλλαγή με το ίδιο νόμισμα. Για μπορέσει ο [X] να ανατρέψει αυτό το σύστημα και να καταφέρει να διπλοξοδεύψει τα κέρματά του, θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερη υπολογιστική ισχύ από ότι έχει το σύνολο των άλλων χρηστών στο δίκτυο του Litecoin.


Ανωνυμία

Όταν πρόκειται για το ίδιο το δίκτυο Litecoin, δεν υπάρχουν “λογαριασμοί” να ρυθμιστούν/δημιουργηθούν και δεν διαθέτει e-mail διευθύνσεις, όνομα χρήστη ή κωδικούς πρόσβασης που να απαιτούνται για να έχει κάποιος ή να ξοδεύει τα Litecoins. Κάθε υπόλοιπο είναι απλά συνδεδεμένο με μια διεύθυνση και ένα δημόσιο-ιδιωτικό κλειδί. Τα χρήματα “ανήκουν” σε όποιον έχει το ιδιωτικό κλειδί και μπορεί να υπογράψει τις συναλλαγές με αυτό. Επιπλέον, αυτά τα κλειδιά δεν χρειάζεται να είναι προ-καταχωρημένα σε οποιοδήποτε σημείο εκ των προτέρων, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται μόνο όταν απαιτείται να γίνει μια συναλλαγή. Τα συναλλασσόμενα μέρη δεν χρειάζεται να γνωρίζουν την ταυτότητα του άλλου, με τον ίδιο τρόπο που ένας ιδιοκτήτης καταστήματος δεν γνωρίζει το όνομα του πελάτη του, που πληρώνει με μετρητά για μια αγορά.


Μια διεύθυνση Litecoin αντιστοιχεί μαθηματικά σε ένα δημόσιο κλειδί και μοιάζει με αυτό:

LRANtpZmKybW6aoqSGAqHqejakgaRMCC2Z


Κάθε άτομο μπορεί να έχει πολλές τέτοιες διευθύνσεις, κάθε μία με το δικό της υπόλοιπο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ποια πρόσωπα έχουν την κυριότητα σε ποιο ποσό. Για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του, ο [Y] μπορεί να δημιουργήσει νέα ζεύγη δημόσιου και ιδιωτικού κλειδιού για κάθε μια επιμέρους συναλλαγή που γίνεται και το λογισμικό του Litecoin ενθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά από προεπιλογή. Συνεχίζοντας το παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω, όταν ο [Z] λάβει τα Litecoins από τον [Y], ο [Z] δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει το πρόσωπο στο οποίο ανήκαν τα Litecoins πριν τα αποκτήσει ο [Y], χωρίς να έχει περαιτέρω εξωτερικές πληροφορίες.Βασικές τεχνικές οδηγίες και οδηγίες εγκατάστασης για τα διάφορα προγράμματα εξόρυξης:

(θα ενημερώνουμε με ότι άλλο χρειαστεί)


Σχετικό topic στο forum με όλη την καταγεγραμμένη διαδικασία για την εφαρμογή του project εδώ: "Peer to peer Litecoin mining για το κόμμα"


Προσοχή:

Επειδή κυκλοφόρησαν πολλά botnets με τον κώδικα για mining, πολλά antivirus και antispyware ανιχνεύουν εσφαλμένα τα παρακάτω προγράμματα ως κακόβουλα. Αν το δικός σας antivirus/antispyware (μιλάμε μόνο για windows) γκρινιάζει, κάντε εξαίρεση τον φάκελο που αποσυμπιέσατε την εφαρμογή ή και την ίδια την εφαρμογή και σε κάποια από αυτά θα πρέπει να προσέξετε να μην σβήσουν το εκτελέσιμο αρχείο (.exe) (όπως κάνει το Spybot αν δεν ξετικάρετε την αντίστοιχη επιλογή όταν σας βγάζει το μήνυμα κινδύνου) ή να μην το βάλουν σε "καραντίνα". Επίσης σε πολλά antivirus απαιτείται μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, θα πρέπει να βρείτε τις ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος (το καθένα έχει τις δικές του ορολογίες) και να δώσετε "εξαίρεση" στον φάκελο με το πρόγραμμα ή/και στο ίδιο το εκτελέσιμο αρχείο (αυτό με την κατάληξη .exe, πχ. το minerd.exe).


Βασικά προγράμματα (εφαρμογές):

Τα προγράμματα για CPU για Win (32 & 64) θα γίνουν σε πακέτα εγκατάστασης που θα κάνουν την πλήρη εγκατάσταση (δηλ. φάκελο στο C:\ τοποθέτηση των αρχείων εκεί και sortcut στην επιφάνεια εργασίας.

Τα πακέτα εγκατάστασης θα μπουν στην σελίδα μας με τις κατάλληλες οδηγίες και με τις σχετικές πληροφορίες:

Για CPU-mining:

Win 32bit > pooler-cpuminer-2.2.3-win32

>>>[ok]>> Πακέτο εγκατάστασης (setup & installation exe):

περιέχει το εξής κείμενο με πληροφορίες:

CPU 32bit miner for Litecoin

Θα γίνει εγκατάσταση εφαρμογής για εξόρυξη Litecoin με την χρήση της CPU. Η εφαρμογή αυτή είναι για 32bit λειτουργικό σύστημα Windows.

Η εγκατάσταση θα γίνει με την δημιουργία ενός φακέλου στον δίσκο C:\ cpuminer32 και θα τοποθετήσει εκεί τα απαραίτητα αρχεία.

Επίσης θα τοποθετήσει στην Επιφάνεια Εργασίας μια συντόμευση με την ονομασία cpu32.bat, μετά το τέλος της εγκατάστασης μπορείτε να τρέξετε την εφαρμογή κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε αυτή την συντόμευση. Θα ανοίξει ένα παράθυρο MSDOS και εκεί θα "τρέχει" η εφαρμογή.Η εφαρμογή κλείνει κλείνοντας απλά το παράθυρο.

(ok checked)>>> http://www.sillogi.gr/pakat/peirates/cpuminer32.exe

Linux 32bit

Κατεβάστε από εδώ: http://sourceforge.net/projects/cpuminer/files/pooler-cpuminer-2.2.3-linux-x86.tar.gz

Εκτελούμε με: ./minerd -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327


Win 64bit > pooler-cpuminer-2.2.2-win64

>>[ok]>>> Πακέτο εγκατάστασης (setup & installation exe):

περιέχει το εξής κείμενο με πληροφορίες:

CPU 64bit miner for Litecoin

Θα γίνει εγκατάσταση εφαρμογής για εξόρυξη Litecoin με την χρήση της CPU. Η εφαρμογή αυτή είναι για 64bit λειτουργικό σύστημα Windows.

Η εγκατάσταση θα γίνει με την δημιουργία ενός φακέλου στον δίσκο C:\ cpuminer64 και θα τοποθετήσει εκεί τα απαραίτητα αρχεία.

Επίσης θα τοποθετήσει στην Επιφάνεια Εργασίας μια συντόμευση με την ονομασία cpu64s μετά το τέλος της εγκατάστασης μπορείτε να τρέξετε την εφαρμογή κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε αυτή την συντόμευση. Θα ανοίξει ένα παράθυρο MSDOS και εκεί θα "τρέχει" η εφαρμογή.Η εφαρμογή κλείνει κλείνοντας απλά το παράθυρο.

(ok checked)>>> http://www.sillogi.gr/pakat/peirates/cpuminer64.exe

Linux 64bit

Κατεβάστε από εδώ: http://sourceforge.net/projects/cpuminer/files/pooler-cpuminer-2.2.3-linux-x86_64.tar.gz

Εκτελούμε με: ./minerd -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327

===========================================

Για GPU-mining:

NVIDIA > cudaminer-2013-04-17

Windows (32 και 64bit είναι το ίδιο)

gpu_miner.bat (περιέχει μια γραμμή εντολών: cudaminer -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 )

cudaminer.exe

cudart32_50_35.dll

msvcp100.dll (απαραίτητη βιβλιοθήκη που πολλοί υπολογιστές δεν έχουν)

msvcr100.dll (απαραίτητη βιβλιοθήκη που πολλοί υπολογιστές δεν έχουν)

pthreadVC2.dll

>[off]>>>> Πακέτο εγκατάστασης (self extracted zip): gpu-miner.exe

Σημείωση: Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει εγκατάσταση της τελευταίας και πιο πρόσφατης έκδοσης των οδηγών (drivers) για την κάρτα γραφικών από την NVIDIA, αλλιώς το cudaminer δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Για να δείτε αν η NVIDIA κάρτα σας υποστηρίζει CUDA, ψάξτε την στο παρακάτω link.Κάρτες που υποστηρίζουν CUDA: https://developer.nvidia.com/cuda-gpus

Linux (32 και 64bit)

Ο cudaminer θέλει compile από source για linux και ένα patch για να γίνει compile σε 64bit. Για οδηγίες απευθυνθείτε στο forum. Το download link για windows έχει και τον source κώδικα σε zip μέσα.

ΑΤΙ-AMD > bgfminer 3.0.0 για κάρτες σειράς HD5xxx και πάνω

Οι παράμετροι -u και -p (username, password) δεν έχουν σημασία αλλά είναι απαραίτητες για να εκτελεστεί ο bfgminer ή ο cgminer.

bfgminer --scrypt -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 -u <otinanai> -p <otinanai>

ATI-AMD εναλλακτικά ο cgminer

1) https://github.com/ckolivas/cgminer

2) https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.0

μπορεί να χρειαστείτε επίσης το AMD APP SDK http://developer.amd.com/tools/heterogeneous-

computing/amd-accelerated-parallel-processing-app-sdk/downloads/

cgminer --scrypt -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 -u <otinanai> -p <otinanai>

για καλύτερες αποδόσεις, δοκιμάστε τις παραμέτρους --shaders <αριθμός shaders κάρτας γραφικών> και -Ι <αριθμός intensity από 0 έως 20>

περισσότερες λεπτομέρειες στο https://github.com/ckolivas/cgminer/blob/master/SCRYPT-README

===========================================

Οι φίλοι με linux θα βρούνε το δρόμο μόνοι τους διαβάζοντας τα manual σαν καλοί χρήστες που είναι. Για τους φίλους με windows και Mac, θα ακολουθήσουν τις βασικές οδηγίες εκτέλεσης των παραπάνω προγραμμάτων mining.

Πολύ βασικό είναι να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την περίπτωση σας. Τα λογισμικά είναι κατηγοριοποιημένα παραπάνω ανά περίπτωση (CPU, NVIDIA GPU, ATI-AMD GPU) και ανά αρχιτεκτονική του λειτουργικού συστήματος (32 ή 64 bit). Είναι σημαντικό να διαλέξετε το κατάλληλο για την περίπτωση σας. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ρωτήστε μας στο forum.

Τα περισσότερα λογισμικά δεν διαθέτουν γραφικό περιβάλλον και εκτελούνται από περιβάλλον κονσόλας (terminal) σε linux ή Mac και από το κλασσικό MS-DOS παράθυρο στα windows. O cpuminer και ο cudaminer χρειάζονται μόνο την παράμετρο σύνδεσης στο node του Κόμματος Πειρατών, δηλαδή.

minerd -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 για τον cpuminer

και

cudaminer -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 για τον cudaminer.

O bfgminer απαιτεί και παραμέτρους username και password για να τρέξει. Σαν username βάζετε απαραίτητα το wallet address του κόμματος και σαν password κάτι τυχαίο.

bfgminer -o http://litecoin.pirateparty.gr:9327 -u LRANtpZmKybW6aoqSGAqHqejakgaRMCC2Z -p otinanai

Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές στο διαδίκτυο για να πειραματιστείτε, απλά εμείς μαζέψαμε τις γενικά πιο διαδεδομένες σε ένα μέρος για να διαλέξετε εύκολα.

Μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε και να πάρετε βοήθεια ή να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του miner σας, στον νήμα που έχει ανοιχτεί στο forum: http://pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=148&t=4179 (για τα μέλη). Τα μη μέλη μπορούν να ρωτήσουν εδώ: http://pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=140&t=4252

Επιπρόσθετες οδηγίες για mining για την πάρτι σας με donation 2% στο κόμμα:

Αν δεν θέλετε να δίνετε όλα τα "κέρδη" σας στο Κόμμα Πειρατών, μπορείτε να κάνετε χρήση της υποδομής που έχει στηθεί για να κάνετε mining για τον εαυτό σας. Υπάρχει ένα μικρό fee της τάξης του 2% που πηγαίνει στο κόμμα ως δωρεά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαν username την διεύθυνση του δικού σας wallet όταν συνδέεστε στο node του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το λογισμικό P2Pool που χρησιμοποιεί το Κόμμα Πειρατών για το δικό του Litecoin mining node:

Το λογισμικό P2Pool είναι το μόνο decentralized σύστημα mining που σέβεται τις βασικές αρχές των peer2peer ψηφιακών νομισμάτων. Όλα τα υπόλοιπα pools είναι κεντρικοποιημένα και απαιτούν εγγραφή για να συνδέσετε τους miners σας.

Άλλα στοιχεία:

GitHub > litecoin-project / litecoin >

Mining hardware comparison (Συγκριτικό Υλισμικού Εξόρυξης)

https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison

Notes:kHash/s = συνολική ταχύτητα hashing από όλους τους πυρήνες αθροιστικά

Περιεχόμενα:

Intel CPUs https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-Intel_CPUs


AMD CPUs https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-AMD_CPUs

Nvidia GPUs https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-Nvidia_GPUs

ATI (AMD) GPUs https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-ATI_AMD_GPUs

Laptop/Portable (Φορητά) https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-LaptopPortable

Άλλα https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison#wiki-Other