Μίκης Θεοδωράκης, "Σημείωμα του Μίκη" στο 1000 Τραγούδια

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εισαγωγή:

Μια ομάδα μουσικόφιλων ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο, φιλόδοξο πρότζεκτ. Μάζεψε και 1000 τραγούδια του μουσικοσυνθέτη και τραγουδοποιού Μίκη Θεοδωράκη (Μίκης Θεοδωράκης, από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια) μια μεγάλη συλλογή από τα έργα του και τα ταξινόμησε με έναν δικό τους τρόπο. Όλα τα έργα από αυτήν την συλλογή είναι διαθέσιμα από το σχετικό blog αυτής της ομάδας (1000 Τραγούδια Μίκης Θεοδωράκης). Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, η συλλογή είναι διαθέσιμη σε 50 "πακέτα", σε 50 CD έτοιμα για να γραφτούν πάνω σε CD από όποιον διαθέτει έναν εγγραφέα οπτικών δίσκων CD.

1000 Τραγούδια, Μίκης Θεοδωράκης

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, με προσωπικό δημόσιο μήνυμα του (ιδιόχειρα υπογεγραμμένο) που απέστειλε στην ομάδα, χαιρετίζει αυτή την προσπάθεια. Μέσα από το καλλιτεχνικό του ύφος και ήθος, ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνει τα εύσχημα στους "άγνωστους φίλους" του (όπως τους αποκαλεί) και τους ενθαρρύνει (αυτούς και όλους τους Έλληνες) να αποκτήσουν και να αντιγράψουν την συλλογή.


Η επιστολή του Μίκη στο 1000 τραγούδια:

Σημείωμα Μίκη, σελ.1

Σημείωμα Μίκη, σελ.2

Στην εκπομπή "στην υγειά μας", ο καλεσμένος (και τιμώμενο πρόσωπο) Μίκης Θεοδωράκης, μιλά για την συλλογή με τα 1000 τραγούδια του. Η ομιλία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω αυτής της αναφοράς του καλλιτέχνη: “Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να ζουν από την τέχνη τους

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής με την ομιλία/δήλωσή του:

Mikis Theodorakis wants his music to be shared for free

(Ο Μίκης Θεοδωράκης θέλει η μουσική του να μοιράζεται ελεύθερα/δωρεάν)

Μεταφορτώθηκε στις 29 Νοέ 2010 (YouTube Video)

Σχόλια που συνοδεύουν το απόσπασμα: Greek music composer and song writer Mikis Theodorakis is telling on a National Greek Television show that he wants his music to be shared for free. He says he feels embarrassed every time he is told that his music has commercial value. "Artists should not live on their art" is his words, before going on to encourage people to copy in their computers compilations of his songs

(Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης και τραγουδοποιός Μίκης Θεοδωράκης λέει, σε εκπομπή σε εθνικής εμβέλειας κανάλι, ότι, θέλει η μουσική του να μοιραστεί ελεύθερα. Λέει πως αισθάνεται προσβεβλημένος κάθε που του λένε πως η μουσική του έχει εμπορική αξία. “Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να ζουν από την τέχνη τους”, αυτά είναι τα λόγια του, πριν περάσει στην ενθάρρυνση προς τον κόσμο να αντιγράφουν στους υπολογιστές τους το πακέτο με την συλλογή των τραγουδιών του)