Καταστατικό

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, 27 Νοεμβρίου 2023, Αθήνα

Προοίμιο

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (ΠΕΙΡ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, συλλογικό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα που φιλοδοξεί να δώσει πολιτική έκφραση και φωνή στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους επιστήμονες, τους αγρότες, τους φορείς της προοδευτικής διανόησης, τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς, κι όλους όσους υφίστανται εκμετάλλευση, αδικία, καταπίεση και περιστολή των ελευθεριών τους. Αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα, κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, την κοινωνική πρόοδο και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Θέτει στον πυρήνα της ιδεολογίας και της δράσης του τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης κι αλληλεγγύης, της ισότητας κι ισοτιμίας των ευκαιριών, της ελευθερίας και της προστασίας των ασθενέστερων συνανθρώπων μας κι αντιτάσσεται σθεναρά στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, την πατριαρχία, το σεξισμό, το φασισμό και το ναζισμό. Ως πολιτική δύναμη, το ΠΕΙΡ στέκεται απέναντι σε κάθε σχέση εκμετάλλευσης, καταπίεσης κι απανθρωποποίησης του ανθρώπου και οργανώνει κι αναπτύσσει την κοινωνική και πολιτική δράση του με σκοπό την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε μια περίοδο βαθιάς και συνεχιζόμενης πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, όπου η ίδια η πολιτική έχει απαξιωθεί κι η συλλογική δράση έχει δαιμονοποιηθεί, το ΠΕΙΡ φιλοδοξεί να προσφέρει μια νέα πολιτική και κοινωνική πρόταση και πνοή.

Το ΠΕΙΡ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αλλά αντλεί τη δύναμή του από τη συμβολή και τη συνεργασία των μελών του.

Το ΠΕΙΡ αναγνωρίζει και παραδέχεται τις προκλήσεις και απειλές της εποχής μας. Μεταξύ αυτών είναι:

 • H κλιματική κρίση και ο κίνδυνος περιβαλλοντικής κατάρρευσης
 • H χειραγώγηση από μεγάλα εταιρικά συμφέροντα της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», της οποίας οι διαφαινόμενες - και ενδεχομένως επιδιωκώμενες - επιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την αυταξία της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας
 • Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η κακή χρήση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας βιοτεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της ρομποτικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN ή Artificial Intelligence - AI).
 • Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ψηφιακών δεδομένων που συλλέγονται από μεγάλες ιδιωτικές και μη οντότητες, μαζί με τα προϊόντα που απορρέουν από τις συναφείς επεξεργασίες.
 • H διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτών και των πολιτών υπέρ των «δικαιωμάτων» των μεγάλων μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών εταιρειών και των ανεύθυνων «επενδυτών».

Το ΠΕΙΡ τοποθετείται πάνω σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές με γνώμονα τον άνθρωπο και το εκφράζει αυτό σε κάθε επίπεδο της δομής και της δράσης του.

Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού.

Aποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και την Διακήρυξη της Αθήνας (Ιδρυτική Διακήρυξη του PPEU, Νοέμβριος 2013) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:

 • Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Την προώθηση της Διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
 • Το σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.
 • Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού.
 • Την τοποθέτηση της αξίας της γνώσης, της ανθρώπινης πρόοδου, και της πολιτιστικής κληρονομιάς πάνω από το χρηματικό κέρδος.
 • Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε η διάρκειά της να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του copyright μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών. Την κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.
 • Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το σύστημα ευρεσιτεχνιών (πατέντες), σε επίπεδο χωρών, Ευρώπης και διεθνές, ώστε να αυξηθεί ο γνωσιακός πλούτος, οι πατέντες να αντιπροσωπεύουν πραγματικές καινοτομίες, και να επιτευχθεί μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
 • Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια και ακύρωση όσων έχουν ήδη εκδοθεί.
 • Την όσο το δυνατό συντομότερη απελευθέρωση των πατεντών για την Υγεία και τα φάρμακα.
 • Την απαγόρευση της κατάχρησης των πατεντών για εκβιαστικούς σκοπούς (patent trolling) ή/και για την άσκηση αισχροκέρδειας.
 • Την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τα Δημόσια Δεδομένα, την ουδετερότητα του Διαδικτύου και τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού, με σκοπό την βελτιστοποίηση στη διαχείριση πόρων και την προώθηση της ανοιχτής γνώσης.
 • Την αντιμετώπιση της Δημόσιας Υγείας ως ύψιστης σημασίας δημόσιου αγαθού, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του.
 • Την αντιμετώπιση του νερού, της στέγασης, της ενέργειας, της Παιδείας, των ασφαλών και ελεύθερων επικοινωνιών ως δημόσιων αγαθών.

Το ΠΕΙΡ συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας Pirate Parties International, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.

Το ΠΕΙΡ συνεργάζεται με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Το ΠΕΙΡ τείνει χείρα συνεργασίας, βοήθειας, συμπαράστασης, υποστήριξης κι αλληλεγγύης στις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, με σκοπό τη συστράτευση σ’ έναν κοινό αγώνα για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, μορφωτική κι επιστημονική αναγέννηση και πρόοδο της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου.

Κάλεσμα

Το παρόν καταστατικό αποτελεί ανοιχτή και μόνιμη πρόσκληση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που εντάσσεται στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο, προς όλο τον κόσμο της εργασίας, τις/τους άνεργους/ες και συνταξιούχους, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να συστρατευθούν οργανωμένα με το ΠΕΙΡ, ώστε όλες κι όλοι μαζί να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου, που γίνονται όλο και πιο επείγοντα. Καλούμε κάθε δημοκράτισσα και δημοκράτη να έρθει μαζί μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων και να δώσουμε νικηφόρα τις μεγάλες μάχες ενάντια στον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό και σε κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική, που θα εμπνέει και θα δίνει ελπίδα για ένα μέλλον καλύτερο για όλες και για όλους μας.

Κεφάλαιο 1ο - Ταυτότητα του Κόμματος

Άρθρο 1. Επωνυμία, Έδρα, Έμβλημα

1. Στην Αθήνα σήμερα 14 Ιανουαρίου 2012 ιδρύεται πολιτικό κόμμα με το όνομα “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”. Η συντομογραφία του είναι “ΠΕΙΡ”. O τίτλος του στα αγγλικά είναι “Pirate Party of Greece” και η αντίστοιχη συντομογραφία του είναι “PPGR”.

2. Το κόμμα, με την οργάνωση και τη δράση του, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση και προάσπιση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας.

3. Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα. Το κόμμα δραστηριοποιείται πολιτικά όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες.

4. Έμβλημα του κόμματος είναι ένα μαύρο ιστίο το οποίο στα αριστερά του έχει ένα μαύρο ιστό, με το σύνολό τους να σχηματίζει το γράμμα Ρ. Η παραπάνω σύνθεση βρίσκεται εντός μαύρου κύκλου σε λευκό φόντο όπως το ακόλουθο σχέδιο:

PiratePartyLogo.png

5. Το έμβλημα συνοδεύεται από τη φράση “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”, όπου αυτό απαιτείται.

6. Η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος βρίσκεται στη διεύθυνση pirateparty.gr η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του κόμματος. Στο κόμμα ανήκουν ακόμη οι διευθύνσεις κομμαπειρατων.gr και kommapeiraton.gr.

7. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει σφραγίδα, στην οποία απεικονίζεται το έμβλημα και αναγράφεται η επωνυμία του. Αντίστοιχη σφραγίδα χρησιμοποιεί κάθε Περιφερειακό και Τοπικό γραφείο, στην οποία αναγράφεται το όνομα του κόμματος και η ονομασία του γραφείου ως εξής: “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, περιφερειακό ή τοπικό γραφείο [αντίστοιχη Περιφέρεια ή Δήμος]“.

Άρθρο 2. Βασικές Αρχές Λειτουργίας του ΠΕΙΡ

1. Το ΠΕΙΡ λειτουργεί με βάση τις αρχές της συλλογικότητας, της ισότητας και της δημοκρατίας, με άμεση συμμετοχή των μελών και ψηφιακή συμμετοχή εφόσον αυτό είναι εφικτό ή/και αναγκαίο.

2. Το ΠΕΙΡ λειτουργεί με τρόπο διαφανή και ανοιχτό προς τα μέλη του και την κοινωνία και αξιοποιεί την αλληλεπίδρασή του με αυτή και τις συλλογικές του εμπειρίες από αυτή την αλληλεπίδραση για το συνεχή μετασχηματισμό του.

3. Το ΠΕΙΡ επιδιώκει στην καθημερινή λειτουργία του να αμφισβητεί τους στερεότυπους έμφυλους ρόλους και να διασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή όλων των φύλων.

4. Το ΠΕΙΡ είναι κόμμα συμπεριληπτικό και μεριμνά με τη λειτουργία του για την αποφυγή και υπέρβαση κάθε είδους ανισοτήτων και διακρίσεων στο εσωτερικό του - θρησκευτικών, φυλετικών, έμφυλων κ.ο.κ.

5. Το ΠΕΙΡ επιδιώκει η δομή και η λειτουργία του να αντανακλούν τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας για την οποία αγωνίζεται.

Κεφάλαιο 2ο - Ένταξη και Συμμετοχή στο ΠΕΙΡ

Άρθρο 3. Ορισμός Μέλους

1. Μέλος του ΠΕΙΡ μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο έχει συμπληρώσει το 16o έτος, διαμένει στην Ελλάδα, αποδέχεται το καταστατικό, την ιδρυτική διακήρυξη και τις γενικές πολιτικές αρχές του κόμματος.

2. Οι Ελληνίδες/ες της διασποράς μπορούν να συγκροτήσουν οργανώσεις του ΠΕΙΡ στις χώρες διαμονής τους. Στις οργανώσεις αυτές γίνονται δεκτοί και μη Ελληνίδες/ες πολίτες υπό τους λοιπούς όρους του παρόντος καταστατικού.

3. Όλα τα μέλη του ΠΕΙΡ ανήκουν υποχρεωτικά σε μια από τις Οργανώσεις Μελών του.

4. Οι νέες/οι με ηλικία 16 έως 25 ετών εντάσσονται κατά προτεραιότητα στις οργανώσεις της Νεολαίας των Πειρατών. Νέες/οι με ηλικία από 18 έως 25 ετών μπορούν να ενταχθούν στις οργανώσεις του ΠΕΙΡ.

5. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να μην είναι μέλη άλλου κόμματος ή πολιτικής ή συνδικαλιστικής ομάδας ή φορέα που εξαρτάται έμμεσα ή άμεσα από άλλο κόμμα.

6. Αν προηγουμένως ανήκαν σε άλλο κόμμα ή σε πολιτική ή συνδικαλιστική ομάδα ή φορέα που έλεγχόταν από άλλο κόμμα, πρέπει να έχουν παραιτηθεί από το άλλο κόμμα τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των μελών του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας σε Κόμματα Πειρατών άλλου κράτους.

Άρθρο 4. Ένταξη στο ΠΕΙΡ

1. Η ένταξη στο ΠΕΙΡ είναι αυστηρά ατομική και γίνεται μετά από υπογεγραμμένη αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης, η οποία υποβάλλεται μαζί με αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας στην αντίστοιχη Οργάνωση Μελών ή προς οποιοδήποτε κεντρικό ή ενδιάμεσο όργανο του ΠΕΙΡ ή διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας ή της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής του κόμματος. Με την αίτησή του το υποψήφιο μέλος αποδέχεται το ισχύον Καταστατικό.

2. Αν η αίτηση έχει υποβληθεί σε Οργάνωση Μελών, το Συντονιστικό της οφείλει να τη γνωστοποιήσει στη Διοικούσα Επιτροπή εντός δεκαπέντε (15) ημερών, η δε αίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει αυτοδικαίως δεκτή και το μέλος έχει ενταχθεί από την ημέρα υποβολής της. Το Συντονιστικό ενημερώνει άμεσα τα μέλη της οικείας Οργάνωσης Μελών σχετικά με την αίτηση ένταξης.

3. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη γνωστοποίηση της αίτησης στο Συντονιστικό, κάθε μέλος της Οργάνωσης Μελών έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της ένταξης στην Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας,

4. Η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας οφείλει εντός τριών (3) ημερών από την παραλαβή της προσφυγής να ενημερώσει την/τον ενδιαφερόμενη/ο.

5. Η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας έχει προθεσμία ενός (1) μήνα από την υποβολή της προσφυγής για να αποφανθεί οριστικά.

6. Η απόρριψη μιας αίτησης από το κόμμα συνοδεύεται από έγγραφη αιτιολόγηση προς τον ενδιαφερόμενο.

7. Αν απορριφθεί μια αίτηση εγγραφής, το υποψήφιο μέλος έχει το δικαίωμα να θέσει την έγκριση της αρχικής του αίτησης υπόψη του Σώματος των Μελών με πρόταση τουλάχιστον δέκα μελών του κόμματος με δικαίωμα ψήφου. Αν η πρόταση γίνει δεκτή από το Σώμα των Μελών, αποκτά άμεσα την ιδιότητα του μέλους και η Διοικούσα Επιτροπή υποχρεούται να το εγγράψει στον κατάλογο των μελών.

Άρθρο 5. Δικαιώματα Μέλους

1. Κάθε μέλος του ΠΕΙΡ έχει δικαίωμα:

1.1. Να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής άποψης, των θέσεων, της στρατηγικής και της τακτικής του ΠΕΙΡ.

1.2. Να μετέχει σε μια Οργάνωση Μελών και να παίρνει μέρος στις δραστηριότητές της. Μπορεί να παρακολουθεί με δικαίωμα λόγου τις συνεδριάσεις άλλων Οργανώσεων Μελών. Δικαίωμα εκλέγειν, εκλέγεσθαι και ψήφου έχει μόνο στην Οργάνωση Μελών στην οποία ανήκει.

1.3. Να μετέχει σε οριζόντιες, τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα, δικτυώσεις μελών του ΠΕΙΡ στη βάση της συμμετοχής/εκλογής του σε ειδικές κατηγορίες φορέων ή οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα δίκτυα αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συνδικαλιστικοί κι επιστημονικοί φορείς, το γονεϊκό κίνημα, οι φεμινιστικές οργανώσεις, το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, το αναπηρικό κίνημα, οι φορείς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών κ.ο.κ.

1.4. Να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα όργανα και τα αντιπροσωπευτικά σώματα του κόμματος, σε όλα τα επίπεδα, μέσω της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει και να θέτει υποψηφιότητα για ορισμό ή εκλογή σε όλα τα δημόσια αξιώματα με στήριξη του κόμματος.

1.5. Να πληροφορείται πλήρως για τη δράση του κόμματος, σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος των Οργανώσεων Μελών του, ώστε να συμμετέχει ισότιμα στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του κόμματος.

1.6. Να εκφράζει ελεύθερα μέσα στο κόμμα, αλλά και δημόσια, την προσωπική του άποψη. Σε περίπτωση που διαφωνεί με κάποια συλλογική απόφαση, οφείλει να την αναφέρει στην εσωκομματική ή δημόσια τοποθέτησή του. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού στο πλαίσιο της δράσης των μελών σε αιρετές θέσεις και δημόσια αξιώματα ενδέχεται να υπόκειται σε ειδικούς κανονισμούς που διέπουν την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών και όσων κατέχουν δημόσιο αξίωμα.

1.7. Να συμμετέχει μαζί με άλλα μέλη του κόμματος σε ανοιχτές ομάδες εργασίας ή/και προβληματισμού που λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται παρακάτω.

1.8. Να παρεμβαίνει σε όλες τις διεργασίες του κόμματος, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες των μελών του κόμματος για τη συλλογική άσκηση δικαιωμάτων τους που προβλέπονται από το καταστατικό, π.χ. η σύγκληση οργάνων, η διεξαγωγή διαβουλεύσεων και ψηφοφοριών κ.λπ.

1.9. Να αναλαμβάνει από κοινού με άλλα μέλη, φίλες/ους του κόμματος και άλλες/ους πολίτες, πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και να διαμορφώνει ή να συμμετέχει σε συλλογικότητες, στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών αρχών του ΠΕΙΡ και του καταστατικού.

1.10. Να λαμβάνει από το κόμμα και τους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς πολιτική και πρακτική ενημέρωση και επιμόρφωση και να έχει πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που διευκολύνουν τη συμμετοχή του στο κόμμα και την καθιστούν αποτελεσματική.

1.11. Να απολαμβάνει σεβασμό της προσωπικότητάς του και να προστατεύεται από πάσης φύσεως διακρίσεις σε βάρος του ή προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές (ρατσιστικές, τοπικιστικές, σεξιστικές κ.λπ.) εντός του κόμματος.

1.12. Να απολαμβάνει συμπαράσταση από τα μέλη του κόμματος με κάθε διαθέσιμο και νόμιμο τρόπο αν υφίσταται προσωπικές, επαγγελματικές ή πολιτικές επιθέσεις λόγω της πολιτικής του δραστηριότητάς στα πλαίσια του κόμματος ή διώκεται για νόμιμες ενέργειες με τις οποίες υπερασπιζόταν τις αρχές και θέσεις του ΠΕΙΡ.

2. Το ΠΕΙΡ λαμβάνει όλα τα αναγκαία, πρόσφορα και εφικτά μέτρα για τη διευκόλυνση της επί ίσοις όροις συμμετοχής όλων των μελών του στις δραστηριότητες του κόμματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους γονείς ανήλικων τέκνων, τις/τους επισφαλώς εργαζόμενες/ους, τις/τους ανάπηρες/ους, τα εμποδιζόμενα άτομα κ.ο.κ. Ειδικότερα:

2.1. Η ημερήσια διάταξη για τη συνεδρίαση κάθε Οργάνωσης Μελών και οργάνου προσδιορίζει εκ των προτέρων ώρα έναρξης και λήξης, η οποία και τηρείται, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις.

2.2. Όπου υπάρχει δυνατότητα, παρέχεται φύλαξη παιδιών. Αυτή η μέριμνα λαμβάνεται οπωσδήποτε στο πλαίσιο μεγάλης εμβέλειας και διάρκειας συνεδριάσεων, όπως π.χ. το Συνέδριο, οι συσκέψεις των κεντρικών οργάνων του κόμματος, οι συνδιασκέψεις, οι εκδηλώσεις εξωστρέφειας κ.ο.κ.

2.3. Λαμβάνεται μέριμνα για την προσβασιμότητα των χώρων διεξαγωγής των συνεδριάσεων κι εκδηλώσεων, της ιστοσελίδας και του υλικού του κόμματος.

2.4. Όπου απαιτείται, αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εμποδιζόμενων μελών.

3. Τα μέλη του ΠΕΙΡ που ζουν στο εξωτερικό μπορούν, ανεξαρτήτως αν στη χώρα κατοικίας τους δεν υπάρχει ενεργό Κόμμα Πειρατών, να εντάσσονται παράλληλα σε κόμματα και οργανώσεις αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού προσανατολισμού της χώρας κατοικίας τους, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων του ΠΕΙΡ.

Άρθρο 6. Υποχρεώσεις Μέλους

Κάθε μέλος του ΠΕΙΡ έχει υποχρέωση:

1. Να τηρεί το παρόν καταστατικό και τους κανονισμούς δεοντολογίας και εσωτερικής λειτουργίας που εκδίδονται βάσει αυτού.

2. Να υποστηρίζει, εφαρμόζει και διαδίδει τις θέσεις και τις αρχές του ΠΕΙΡ σε όλους τους χώρους κοινωνικής παρουσίας και δράσης του, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας.

3. Να συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα, στις κοινωνικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις στους χώρους παρουσίας και δράσης του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή και δραστηριοποίηση του μέλους σε ψηφιακές πρωτοβουλίες, δικτυώσεις και δράσεις, τηρώντας τις βασικές αρχές του ειδικού κανονισμού που προβλέπεται παρακάτω. Όλες οι Οργανώσεις Μελών και τα υπόλοιπα όργανα του ΠΕΙΡ οφείλουν να αναζητούν τρόπους ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των ενδιαφερόντων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων και αναγκών των μελών τους στην πολιτική δραστηριότητα του κόμματος στο επίπεδο αρμοδιότητας και ευθύνης τους.

4. Να συμμετέχει στις δραστηριότητες του χώρου αναφοράς του, της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει ή/και των οργάνων και τμημάτων, επιτροπών ή ομάδων του ΠΕΙΡ στα οποία τυχόν συμμετέχει, και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής τους.

5. Να καταβάλλει τακτικά την οικονομική συνδρομή του. Η καταβολή της συνδρομής είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα συλλογικά όργανα του κόμματος και για την άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι από το μέλος. Η μη πληρωμή της συνδρομής από το μέλος του κόμματος οδηγεί στη στέρηση αυτών των δικαιωμάτων, ακόμη και στην αναστολή ή/και άρση της ιδιότητας του μέλους.

6. Αν λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κόμματος, να υπερασπίζεται και να προωθεί τις κομματικές θέσεις και απόψεις.

7. Να σέβεται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπόλοιπων μελών και να συμπεριφέρεται, τόσο εντός του κόμματος όσο και δημόσια, με το ήθος που αρμόζει στις θεμελιώδεις αρχές του ΠΕΙΡ, απέχοντας από κάθε έκφραση μισαλλοδοξίας, τοπικισμού, ρατσισμού, σεξισμού ή με άλλο τρόπο στιγματισμού κοινωνικών ομάδων.

8. Να μην συμμετέχει σε πολιτικές πρωτοβουλίες ανταγωνιστικές προς αυτές που στηρίζει ή συμμετέχει το ΠΕΙΡ, ούτε να τις στηρίζει με οποιοδήποτε τρόπο.

Άρθρο 7. Οικονομική Συνδρομή

1. Η οικονομική συνδρομή προς το ΠΕΙΡ είναι ετήσια, καταβάλλεται άμεσα με την εγγραφή και λογίζεται ανά ημερολογιακό έτος ανεξάρτητα από την ημερομηνία εγγραφής. Σε ετήσια βάση η πληρωμή γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Το κόστος για νέες εγγραφές υπολογίζεται αναλογικά, σε σχέση με το μήνα της εγγραφής.

2. Το ύψος της συνδρομής προτείνεται από την Διοικούσα Επιτροπή και ψηφίζεται από το Σώμα των Μελών.

3. Όπως προβλέπεται στο άρ. 6 παρ. 5 του παρόντος καταστατικού, η καταβολή της συνδρομής συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα συμμετοχής στα συλλογικά όργανα του κόμματος και με το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η μη καταβολή της οδηγεί στη στέρηση αυτών των δικαιωμάτων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή ή/και άρση της ιδιότητας του μέλους.

4. Σε περίπτωση μη καταβολής της συνδρομής για ένα (1) ή περισσότερα έτη, αυτή δεν εξαλείφεται, αλλά αθροίζεται μέχρι την ημερομηνία καταβολής συνδρομής.

Άρθρο 8. Απώλεια και αναστολή της ιδιότητας μέλους

1. Η ιδιότητα του μέλους λήγει με το θάνατο, την οικειοθελή παραίτηση και αποχώρηση του μέλους ή την αναστολή ή/και άρση της ιδιότητας του μέλους. Τα μέλη παραιτούνται και αποχωρούν με ρητή δήλωσή τους.

2. Αν ένα μέλος αναιτιολόγητα δεν συμμετέχει στις συνελεύσεις της οικείας Οργάνωσης Μελών για περισσότερο από ένα χρόνο, καλείται από την Οργάνωση Μελών σε συζήτηση για την αντιμετώπιση των λόγων που εμποδίζουν τη συμμετοχή του. Εάν μετά τη συνάντηση αυτή η μη συμμετοχή εξακολουθεί, το μέλος θεωρείται ότι αποχώρησε.

3. Αναστολή της ιδιότητας μέλους του κόμματος συνεπάγεται αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής στα συλλογικά όργανα του κόμματος και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αυτά.

4. Η ιδιότητα του μέλους του κόμματος μπορεί να ανασταλεί προσωρινά ή ακόμη και να αρθεί οριστικά, με αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας και Δεοντολογίας, εφόσον η συμπεριφορά του μέλους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος ή σε μέλη ή βλάπτει την εικόνα του κόμματος.

5. Η ιδιότητα του μέλους αίρεται εφόσον το μέλος συμμετέχει ή ενεργοποιείται υπέρ άλλου κόμματος ή συνδικαλιστικής οργάνωσης ελεγχόμενης από άλλο κόμμα, ή αποδέχεται δημόσιο αξίωμα μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική, χωρίς να έχει την έγκριση του κόμματος.

6. Τέλος, η ιδιότητα του μέλους αίρεται αν αυτό καταδικαστεί αμετάκλητα για τη διάπραξη αδικημάτων που προβλέπονται από τη Διεθνή Συνθήκη κατά της Διαφθοράς (Γ.Σ. ΟΗΕ, 58/4, 31 Οκτωβρίου 2003) ή αδικημάτων που δείχνουν ασυνέπεια του μέλους προς τις αρχές του ΠΕΙΡ ή/και είναι ιδιαίτερης απαξίας (εγκλήματα κατά ζωής, κατά γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας κ.ο.κ.).

7. Αν ένα μέλος δεν καταβάλει την ετήσια συνδρομή του για ένα (1) έτος, χάνει αυτομάτως τα δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα συλλογικά όργανα του κόμματος μέχρι να τακτοποιηθεί οικονομικά. Η τακτοποίηση της οφειλής διέπεται από τις προβλέψεις του άρ. 7 παρ. 4 του παρόντος καταστατικού.

8. Αν ένα μέλος δεν καταβάλει την ετήσια συνδρομή του για δύο (2) ή περισσότερα έτη, καλείται από την Οργάνωση Μελών σε συζήτηση ώστε να αποφασιστεί αν θα παραμείνει μέλος του κόμματος, αν θα αποχωρήσει ή αν θα ζητήσει προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους.

8.1. Σε περίπτωση που ζητήσει αναστολή της ιδιότητάς του ως μέλους, αυτή εγκρίνεται άμεσα. Για όσο διάστημα το μέλος είναι σε αναστολή, δεν υποχρεούται σε καταβολή συνδρομής, αλλά υποχρεούται να εξοφλήσει την ως τώρα οφειλή του σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρ. 7 παρ. 4 του παρόντος καταστατικού.

8.2. Σε περιπτωση που το μέλος αποχωρήσει από το κόμμα, οφείλει να εξοφλήσει τις ως τώρα οφειλές του σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρ. 7 παρ. 4 του παρόντος καταστατικού.

Άρθρο 9. Νεολαία του ΠΕΙΡ (Πειρατική Νεολαία)

1. Η Νεολαία του ΠΕΙΡ (Πειρατική Νεολαία) είναι πολιτική οργάνωση νεολαίας που αναπτύσσει τη δράση της στο πλαίσιο των αρχών, των ιδεών και των γενικών στρατηγικών επιλογών του ΠΕΙΡ. Η Νεολαία του ΠΕΙΡ είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του πολιτικού της σχεδίου, εστιάζοντας στα προβλήματα της νεολαίας.

2. Η Νεολαία του ΠΕΙΡ λειτουργεί με βάση το δικό της καταστατικό και διατηρεί την οργανωτική της αυτονομία.

3. Τα μέλη της Νεολαίας του ΠΕΙΡ συμμετέχουν στα συνέδρια του κόμματος με τους δικούς τους αντιπροσώπους, στις εσωτερικές ψηφοφορίες, τις προκριματικές εκλογές και τις διαβουλεύσεις.

4. Ο/η πρόεδρος της Νεολαίας του ΠΕΙΡ συμμετέχει στα όργανα του ΠΕΙΡ με πλήρη δικαιώματα.

5. Εκπρόσωποι των αντίστοιχων οργάνων της Νεολαίας του ΠΕΙΡ συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου στα αντίστοιχα όργανα του ΠΕΙΡ. Αντίστοιχα, εκπρόσωποι των οργάνων του ΠΕΙΡ μπορούν να παρακολουθούν τα αντίστοιχα όργανα της Νεολαίας.

6. Στα τμήματα, στις ομάδες εργασίας και στις επιτροπές του ΠΕΙΡ καλούνται και συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις αντίστοιχες θεματικές επιτροπές της Νεολαίας του ΠΕΙΡ.

Κεφάλαιο 3ο - Οργανωτική Διάρθρωση του ΠΕΙΡ

Άρθρο 10. Τα Όργανα του Κόμματος

1. Τα Όργανα του Κόμματος είναι:

1.1. Το Σώμα των Μελών

1.2. Το Συνέδριο

1.3. Η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας (ΕΔ)

1.4. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ)

2. Το Κόμμα διατηρεί τη δυνατότητα, με απόφαση του εκάστοτε αρμόδιου οργάνου, να συγκροτήσει επιπλέον όργανα, τοπικού, κλαδικού ή/και άλλου χαρακτήρα, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης του. Αυτά τα όργανα μπορούν να είναι ειδικού σκοπού (ad hoc) ή μόνιμα.

3. Σε περίπτωση που το Κόμμα συγκροτήσει επιπλέον μόνιμα όργανα, ο ορισμός και ο τροπος λειτουργίας τους θα ενσωματωθούν σε νέα άρθρα, παραγράφους ή εδάφια του καταστατικού. Αν τα επιπλέον όργανα είναι ειδικού σκοπού, ο ορισμός και ο τρόπος λειτουργίας τους θα περιγράφονται σε σχετική απόφαση της ΔΕ.

Άρθρο 11. Το Σώμα των Μελών

1. Το Σώμα των Μελών αποτελείται από όλα τα Μέλη του Κόμματος τα οποία έχουν ζητήσει κωδικούς πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες ψηφοφοριών του κόμματος. Το κόμμα καταβάλλει κάθε τεχνική προσπάθεια ώστε το Σώμα των Μελών να είναι σε συνεχή ψηφιακή Διαβούλευση μέσω κατάλληλης πλατφόρμας διαδικασιών απευθείας συμμετοχής.

2. Το Σώμα των Μελών μπορεί να κληθεί να αποφασίσει πάνω σε οποιοδήποτε θέμα το οποίο δεν ορίζεται ρητά από παρόν καταστατικό, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας και Δεοντολογίας, μετά από αίτημα οποιουδήποτε μέλους.

3. Οι κανονισμοί και τα εργαλεία με τα οποία λαμβάνει αποφάσεις το Σώμα των Μελών προτείνονται και αποφασίζονται από το ίδιο.

4. Προτάσεις για την αλλαγή του κανονισμού ή του εργαλείου λήψης αποφάσεων μπορούν να κατατεθούν από οποιοδήποτε μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή.

4.1. Η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει και να θέσει σε διαβούλευση 20 ημερών την πρόταση σε όλα τα μέλη του κόμματος.

4.2. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης μπορεί οποιοδήποτε μέλος να καταθέσει άλλη πρόταση.

4.3. Μετά τη διαβούλευση, η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να θέσει σε ψηφοφορία προς το Σώμα των Μελών το σύνολο των προτάσεων.

4.4. Το Σώμα των Μελών δε μπορεί να αποφασίσει την εκλογή προσώπων, εκτός των περιπτώσεων αναπλήρωσης όπου αυτό προβλέπεται από το παρόν καταστατικό.

4.5. Σε όλες τις ψηφοφορίες του άρθρου αυτού το ποσοστό που απαιτείται για την λήψη απόφασης από το Σώμα των Μελών υπολογίζεται επί των μελών με δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 12. Οι Οργανώσεις Μελών (ΟΜ)

1. Οι Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) αποτελούν οργανωτικό κύτταρο του Σώματος των Μελών σε τοπικό (χώρος κατοικίας/εργασίας), κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο και συγκροτούνται ανάλογα.

2. Η συγκρότηση εδαφικής ή κλαδικής/επαγγελματικής ΟΜ σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ή Κοινότητες ή Διαμερίσματα γίνεται με πρωτοβουλία τουλάχιστον τριών (3) μελών του ΠΕΙΡ και για την ίδρυση και συγκρότησή της ενημερώνεται η Διοικούσα Επιτροπή. Η Διοικούσα Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να συγκροτήσει εδαφικές ή κλαδικές/επαγγελματικές ΟΜ όπου κρίνεται απαραίτητο.

3. Η συγκρότηση εδαφικής ΟΜ με αναφορά σε υποδημοτική χωρική ενότητα σε χώρο όπου υπάρχει και λειτουργεί ήδη άλλη ΟΜ, ή κλαδικής/επαγγελματικής ΟΜ σε κλάδο/επάγγελμα για το οποίο είναι ήδη αρμόδια άλλη ΟΜ, γίνεται με πρωτοβουλία τουλάχιστον τριών (3) μελών και για την ίδρυσή της ενημερώνονται η Διοικούσα Επιτροπή και η προϋπάρχουσα ΟΜ. Η προϋπάρχουσα ΟΜ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της δημιουργίας της νέας ΟΜ στη Διοικούσα Επιτροπή εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη της σχετικής ενημέρωσης. Η ΔΕ αποφασίζει οριστικά.

4. Με απόφαση της ΔΕ ρυθμίζεται η υπαγωγή των κλαδικών και επαγγελματικών ΟΜ σε Επιτροπές ευρύτερου εδαφικού (π.χ. νομαρχιακού) ή επαγγελματικού χαρακτήρα.

5. Αν ο αριθμός μελών μιας ΟΜ μειωθεί σε κάτω των τριών (3), αυτή καταργείται με απόφαση της ΔΕ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής, εφόσον υφίσταται, και τα μέλη της εντάσσονται σε άλλη ΟΜ. Αν δεν υπάρχει άλλη ΟΜ για να ενταχθούν ή αν συντρέχουν άλλοι, εξαιρετικοί λόγοι, η ΔΕ ή τυχόν άλλη αρμόδια Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη διατήρηση της ΟΜ.

6. Εφόσον καταστεί εφικτό, μια ΟΜ μπορεί να συγκροτήσει Περιφερειακό ή Τοπικό Γραφείο, τα λειτουργικά έξοδα του οποίου και αναλαμβάνει.

7. Η ΔΕ υποστηρίζει τη δράση του Γραφείου ώστε αυτή να συμμορφώνεται με το Καταστικό, τις Αρχές του ΠΕΙΡ και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Άρθρο 13. Λειτουργία των Οργανώσεων Μελών

1. Οι ΟΜ λειτουργούν ανοιχτά στην κοινωνία. Οι συνελεύσεις τους είναι ανοιχτές και δημόσιες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Οι ΟΜ επιδιώκουν την μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των μελών και την ισόρροπη και ισότιμη συμμετοχή των μελών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος, καταγωγής ή οικονομικού και κοινωνικού υποβάθρου.

2. Οι ΟΜ εκπροσωπούν το ΠΕΙΡ στο χώρο αναφοράς τους. Προωθούν και εξειδικεύουν την πολιτική του κόμματος και αποφασίζουν για τη δράση τους για ζητήματα τόσο κεντρικά, όσο και ειδικά που αφορούν το χώρο αναφοράς τους. Στοχεύουν στην οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος μέσα από τη συντονισμένη κι εξωστρεφή πολιτική τους παρέμβαση. Οι ΟΜ δικαιούνται να απευθύνονται στα ανώτερα όργανα του κόμματος για όποιο θέμα κρίνουν αναγκαίο και τα όργανα του κόμματος είναι υποχρεωμένα να ανταποκριθούν. Επίσης, εντοπίζουν και καταγράφουν τους κοινωνικούς φορείς στο χώρο αναφοράς τους που λειτουργούν δημοκρατικά: συνδικάτα, συλλόγους, προοδευτικά κινήματα και συλλογικότητες και οργανώνουν την παρέμβαση του κόμματος σ' αυτούς τους φορείς.

3. Εφόσον επαρκεί ο αριθμός μελών των ΟΜ, μπορούν στο εσωτερικό τους να συγκροτούν ομάδες εργασίας, κυρίως θεματικού χαρακτήρα για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση τους. Εφόσον επαρκεί ο αριθμός μελών των ΟΜ, μπορούν να συγκροτούν για το συντονισμό των επιμέρους ομάδων εργασίας τους, αλλά και του γενικότερου έργου τους, Συντονιστική Επιτροπή διετούς θητείας, η συγκρότηση της οποίας γίνεται με εκλογή ή με συναινετικό ορισμό μελών, Η Συντονιστική Επιτροπή εκλέγει Συντονιστή/τρια, Αναπληρωτή/τρια Συντονιστή/τρια και Ταμία.

4. Οι ΟΜ διοργανώνουν με δημόσια εκστρατεία τουλάχιστον δύο (2) ανοιχτές συνελεύσεις κάθε χρόνο, στις οποίες γίνεται δημόσιος απολογισμός της δράσης τους, προγραμματισμός και κάλεσμα των πολιτών σε συμμετοχή και ένταξη στο ΠΕΙΡ.

5. Οι ΟΜ επίσης επιδιώκουν να διεξάγουν τακτικές μηνιαίες συνελεύσεις. Έκτακτες συνελεύσεις συγκαλούνται είτε με αίτημα τουλάχιστον του ενός πέμπτου (1/5) των μελών (στρογγυλοποιημένο στον αμέσως μεγαλύτερο ακέραιο) είτε με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

6. Οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται με φυσική, ψηφιακή ή υβριδική παρουσία των μελών, ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες των μελών. Ο τρόπος διεξαγωγής της εκάστοτε συνέλευσης ορίζεται κατά τη σύγκλησή της και γνωστοποιείται αρμοδίως σε όλα τα μέλη της ΟΜ.

7. Αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα λαμβάνονται από συνελεύσεις στις οποίες είναι παρόν το 50%+1 των μελών της ΟΜ.

8. Οι ΟΜ συμμετέχουν ως σώμα στις συνεδριακές διαδικασίες του ΠΕΙΡ και εκλέγουν αντιπροσώπους για το Συνέδριο και κάθε άλλο σώμα αντιπροσώπων που προβλέπεται στο παρόν καταστατικό.

Άρθρο 14. Το Συνέδριο

1. Το Συνέδριο συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο. Το Συνέδριο μπορεί να συνέλθει εκτάκτως όταν το αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή ή αν το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) συν ένας τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του κόμματος. Το τακτικό συνέδριο αναγγέλλεται τουλάχιστον σαράντα (40) μέρες πριν την πραγματοποίησή του, ενώ το έκτακτο τουλάχιστον τριάντα (30) μέρες πριν την πραγματοποίησή του. Τα Συνέδρια του κόμματος Πειρατών μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 διεξάγονται και ψηφιακά και υπάγονται στις ίδιες διατάξεις.

2. Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την ευθύνη τριμελούς προεδρείου, το οποίο έχει εκλεγεί με διαδικασίες ψηφιακής απευθείας συμμετοχής, όταν αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό. Μέχρι τότε το Προεδρείο του Συνεδρίου ορίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και αποτελείται υποχρεωτικά από μέλη του κόμματος, τα οποία δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

3. Στο Συνέδριο μετέχουν και ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν εγγραφεί στο κεντρικό μητρώο μελών τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία συνόδου του Συνεδρίου και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα, ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου.

4. Δικαίωμα να εκλεγούν έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την εγγραφή τους στο κόμμα.

5. Το Συνέδριο εκλέγει κάθε δύο έτη ή εκτάκτως όταν απαιτείται, τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Η εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία αποδοχής, από λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι υποψήφιοι για τη Διοικούσα Επιτροπή δε μπορεί να είναι υποψήφιοι και για την Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας και αντίστροφα. Κάθε μέλος του κόμματος δικαιούται να εκφράσει την αποδοχή του σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους με τη χρήση σταυρού προτίμησης, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σταυρών. Όσοι υποψήφιοι έχουν την αποδοχή τουλάχιστον του 1/2 των ψηφισάντων, και λάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής, εκλέγονται στην Διοικούσα Επιτροπή. Εάν δεν συμπληρωθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής, το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει να επαναλάβει την διαδικασία με τους ίδιους, ή και επιπλέον υποψήφιους.

6. Το Συνέδριο ψηφίζει και τροποποιεί το καταστατικό του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο.

7. Το Συνέδριο ψηφίζει για προσθήκες ή αλλαγές στις Αρχές του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο. Πριν τη συζήτηση κάθε θέματος το Συνέδριο αποφασίζει, με απλή πλειοψηφία, αν θα ασχοληθεί ή όχι με το θέμα και σε περίπτωση θετικής απόφασης προχωρά στη συζήτηση των προτάσεων που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Άρθρο 15. Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας

1. Αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαιτησίας και Δεοντολογίας είναι:

1.1. Η επίλυση διαφορών μεταξύ των μελών του κόμματος, μεταξύ Οργάνων του κόμματος ή μεταξύ μελών και Οργάνων του κόμματος.

1.2. Η τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας, όπως αυτές θα διατυπωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας, και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:

1.2.1. Σύσταση

1.2.2. Επίπληξη

1.2.3. Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) χρόνο

1.2.4. Οριστική διαγραφή

2. Κάθε όργανο ή μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας.

3. Η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας είναι δυνατό να προτείνει περιορισμούς ή να προτείνει τη διαγραφή μελών του κόμματος που παραβιάζουν το παρόν Καταστατικό ή/και τον Κώδικα Δεντολογίας.

4. Η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας έχει τρία (3) μέλη τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο, από ενιαία λίστα μελών του κόμματος που μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Οι διατάξεις σχετικά με την εκλογή των μελών της ΔΕ και των κενών θέσεων εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας και Δεοντολογίας. Η θητεία της Επιτροπής Διαιτησίας και Δεοντολογίας είναι διετής.

Άρθρο 16. Διοικούσα Επιτροπή

1. Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) είναι διαρκές όργανο και λογοδοτεί κάθε έτος στο Σώμα των μελών του κόμματος και κάθε δύο έτη στο Συνέδριο. Η Διοικούσα Επιτροπή:

1.1. Λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάδοση των αρχών και θέσεων του ΠΕΙΡ.

1.2. Υλοποιεί τις αποφάσεις του Σώματος των Μελών και οργανώνει και συντονίζει τις δράσεις του κόμματος.

1.3. Εξασφαλίζει τη συντήρηση και επέκταση των ψηφιακών και φυσικών δομών του κόμματος.

1.4. Διαχειρίζεται το μητρώο των μελών και σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Οικονομικών καταρτίζει τη λίστα των οικονομικά ενήμερων μελών.

1.5. Εγκρίνει την ίδρυση ΟΜ και υποστηρίζει τη δράση τους. Ομοίως και για τα Περιφερειακά και Τοπικά Γραφεία.

1.6. Μπορεί να εκδίδει δελτία Τύπου, να προβαίνει σε ανακοινώσεις προς τα μέλη ή τρίτους και φροντίζει για την συνεχή ροή πληροφόρησης και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό του κόμματος.

1.7. Προτείνει προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες με πολιτικά κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς όπου θα συμμετέχει και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Τέτοιες ενέργειες αποφασίζονται από το Σώμα των Μελών με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων, χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων επικύρωση από το Συνέδριο του Κόμματος. Το Σώμα των Μελών και το Συνέδριο έχουν το δικαίωμα να άρουν ανά πάσα στιγμή την απόφαση αυτή, με πλειοψηφία άνω των τριών πέμπτων (3/5) των ψηφισάντων.

1.8. Ορίζει εκπροσώπους του κόμματος στο Pirate Party International (PPI) ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, αποκλειστικά μεταξύ των μελών του κόμματος, σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της.

1.9. Διατηρεί σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με κάθε οργανισμό – πολιτικό ή άλλο – που εκτιμά ότι μπορεί να αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά και ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας του κόμματος και συντελεί στην προώθηση της πειρατικής ιδεολογίας και των πολιτικών στόχων του κόμματος.

1.10. Μεριμνά για την οικονομική βιωσιμότητα του κόμματος.

2. Η ΔΕ του κόμματος αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τρία επιπλέον μέλη. Η Προεδρία και η Αντιπροεδρία της ΔΕ ανατίθενται εκ περιτροπής, για διάστημα ενός (1) έτους, σε άλλο μέλος της ΔΕ κάθε φορά. Η Πράξη αυτή καταχωρείται και δημοσιοποιείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ίδια σειρά όταν όλα τα μέλη έχουν ασκήσει την προεδρία ή έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος. Όποιο μέλος της ΔΕ δεν επιθυμεί να αναλάβει την Προεδρία ή την Αντιπροεδρία μπορεί να παραιτηθεί υπέρ του επόμενου μέλους. Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά πλήρως τον Πρόεδρο της ΔΕ σε περίπτωση κωλύματός του.

3. Ο Πρόεδρος της ΔΕ εκπροσωπεί νόμιμα το Κόμμα εντός και εκτός της χώρας και ενεργεί εξ’ ονόματός του, σε όλα τα ελληνικά δικαστήρια και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές (ημεδαπές ή αλλοδαπές), διοικητικές, φορολογικές ή άλλες και συναλλάσσεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

4. Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της ΔΕ, αυτό αναπληρώνεται από τον επόμενο κατά σειρά εκλογής. Η αναπλήρωση επιτρέπεται για έως πέντε (5) μέλη. Σε περίπτωση περισσότερων παραιτήσεων ή σε περίπτωση έκπτωσης όλων των μελών της ΔΕ, η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας προσφεύγει στο Σώμα των Μελών για προσωρινή αναπλήρωση ή στο Συνέδριο για μόνιμη αναπλήρωση.

5. Η ΔΕ συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Απαρτία υπάρχει με παρόντα πάνω απο το 50% των μελών της, ενώ απόφαση λαμβάνεται με θετική ψήφο πάνω απο το 50% του συνόλου των παριστάμενων μελών της, με ελάχιστο τα 3 μέλη.

6. Αμφισβήτηση μέρους ή του συνόλου της ΔΕ γίνεται με αίτημα που συγκεντρώνει την υποστήριξη άνω του ενός δευτέρου (1/2) του Σώματος των Μελών προς την Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας (πρόταση μομφής). Σε περίπτωση αμφισβήτησης του συνόλου της ΔΕ ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας τριμελές Προεδρείο, το το οποίο συγκαλεί και διενεργεί έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή νέας ΔΕ.

7. Οι συνεδριάσεις της ΔΕ είναι ανοιχτές, ηλεκτρονικά αναμεταδιδόμενες, με δικαίωμα σχολιασμού και παρεμβάσεων, μετά το πέρας της διαβούλευσης μεταξύ των μελών της ΔΕ και πριν από την ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων, από οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί. Ο χρόνος που διατίθεται για σχολιασμό και παρεμβάσεις δε μπορεί να ξεπερνά τη 1 (μία) ώρα. Παράταση αυτού του χρόνου τίθεται στη διακριτική ευχέρεια των μελών της ΔΕ.

8. Οι αποφάσεις της ΔΕ έχουν άμεση ισχύ και εφαρμογή. Μεταβάλλονται δε μόνο αν ληφθεί διαφορετική απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση της ΔΕ.

Άρθρο 17. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών

1. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών είναι μέλος του ΠΕΙΡ, διορίζεται από τη ΔΕ του κόμματος και ενεργεί εκ μέρους του κόμματος όταν και όπου απαιτούνται ενέργειες οικονομικής, λογιστικής ή τραπεζικής φύσης και έχει την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος, της είσπραξης εισφορών, πληρωμών, της διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών λογαριασμών και συναλλαγών, των σχέσεων με τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και της εκπλήρωσης κάθε άλλης, σχετικής με τα οικονομικά, νομικής υποχρέωσης του κόμματος.

2. Κατ’ εξαίρεση ο Υπεύθυνος Οικονομικών χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση του Προέδρου της ΔΕ για το άνοιγμα ή το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και για οποιαδήποτε πληρωμή άνω των 3.000 ευρώ.

3. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών παρέχει στον Πρόεδρο, στον Αναπληρωτή Υπεύθυνο Οικονομικών και σε τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της ΔΕ ψηφιακή πρόσβαση με δικαίωμα εμφάνισης (view only) σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.

4. Η διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο και σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών ενημερώνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα (ή σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση διαδικτυακών μέσων) τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος (έσοδα και δαπάνες) τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δημοσιεύοντας τα υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του κόμματος.

5. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών οφείλει να είναι ενήμερος και να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση κάθε νομικής ρύθμισης, καθώς και κάθε Υπουργικής απόφασης, ιδίως αυτής που εκδίδεται σε περιόδους εκλογών, ύστερα από πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

6. Η ΔΕ έχει το δικαίωμα να διορίσει ένα μέλος του κόμματος σαν Αναπληρωτή Υπεύθυνο Οικονομικών, ο οποίος συνεργάζεται με τον Υπεύθυνο Οικονομικών, έχει την ευθύνη να είναι πλήρως ενήμερος ως προς την οικονομική κατάσταση του κόμματος, βοηθά τον Υπεύθυνο Οικονομικών στη διεκπεραίωση των οικονομικών ενεργειών του κόμματος και τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του μετά από σχετική έγκριση της ΔΕ.

Αρθρο 18. Λοιπές Διατάξεις

1. Τα όργανα του κόμματος δεν έχουν άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες τους απονέμει ρητά το Καταστατικό.

2. Προσωρινές αποφάσεις επείγοντος χαρακτήρα μπορεί να λαμβάνει η ΔΕ, η οποία κατόπιν πρέπει να προσφεύγει για επικύρωση τους στο Σώμα των Μελών. Οι αποφάσεις αυτές δε μπορεί να αφορούν θέματα για τα οποία έχει οριστεί αρμόδια η Επιτροπή Διαιτησίας και Δεοντολογίας του κόμματος.

3. Η ψήφος στα συνέδρια και τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος είναι προσωπική και δεν μπορεί να ασκηθεί μέσω πληρεξουσίου. Κάθε μέλος έχει μόνο μια ψήφο. Η ψήφος είναι μυστική, όταν αφορά την εκλογή προσώπων ή όταν αυτό ζητηθεί εκ των προτέρων και αποφασιστεί. Η συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνίας, ή τηλεδιάσκεψης, είναι αποδεκτή σε κάθε περίπτωση φανερής ψηφοφορίας, εκτός από τις ψηφοφορίες στο Συνέδριο.

4. Οι αποφάσεις στα όργανα του κόμματος λαμβάνονται συλλογικά με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του κόμματος. Πριν από την ψηφοφορία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η σύνθεση των απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η παράγραφος αυτή τροποποιείται μόνο από το Συνέδριο και μόνο με πλειοψηφία άνω των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των συμμετεχόντων.

5. Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος μπορούν να παρακολουθηθούν ελεύθερα από όποιον το επιθυμεί. Το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να αποφασίσει με σαφή και επαρκή αιτιολόγηση την άρση του δικαιώματος αυτού, επιτρέποντας όμως, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε μέλος του κόμματος να παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Όταν και όπου αυτό είναι εφικτό, οι συνεδριάσεις μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο. Το εκάστοτε συλλογικό όργανο είναι υπεύθυνο για την τήρηση πρακτικών της συνεδρίασης, και την ηχογράφηση της συνεδρίασης σε ηλεκτρονική μορφή, και της δημοσιοποίησης των πρακτικών και του ηχητικού αρχείου κατά το δύναται συντομότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από πέντε (5) ημέρες μετά από την εκάστοτε συνεδρίαση. Εξαίρεση στα παραπάνω περί πρακτικών και ηχογράφησης αποτελούν οι περιπτώσεις που απαιτούν μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού.

6. Στο παρόν καταστατικό κάθε στρογγυλοποίηση αριθμού ο οποίος προκύπτει από κλάσμα γίνεται στον επόμενο (μεγαλύτερο) ακέραιο αριθμό.


Καταστατικά του ΠΕΙΡ