Πλατφόρμες
Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΕΙΡ χρησιμοποιούν διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες συνεργασίας και οργάνωσης. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
Φόρουμ
Κύρια σελίδα: Φόρουμ
Το φόρουμ είναι ένας διαδικτυακός χώρος συζητήσεων. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα: κάθε ένας αποστέλλει τα μηνύματά του και διαβάζει τα μηνύματα των άλλων στο δικό του χρόνο. Το κεντρικό φόρουμ έχει ιεραρχική δομή: είναι χωρισμένο σε υπο-φόρουμ τα οποία περιέχουν θέματά που συζητούν οι χρήστες.
Το φόρουμ του ΠΕΙΡ είναι ανοιχτό σε όλους. Οποιοσδήποτε, μέλος του κόμματος ή μη, μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό και να συμμετάσχει στις συζητήσεις. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως «Οι χρήστες του φόρουμ εκφράζουν προσωπικές γνώμες με τις αναρτήσεις και τα μηνύματά τους». Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο (Ιούνιος 2012), οι χρήστες του φόρουμ που είναι επιβεβαιωμένα μέλη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους χρήστες με τους εξής τρόπους:
- Το όνομα ή το ψευδώνυμό τους εμφανίζεται με έντονα γράμματα
- Δίπλα στις αναρτήσεις τους (κάτω από το όνομά τους), όπως επίσης και στο προφίλ τους εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός 'Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας'
Το φόρουμ έχει ορισμένους κανόνες για να την εύρυθμη λειτουργία του.
Mumble
Κύρια σελίδα: Mumble
Το Mumble είναι εφαρμογή για φωνητικές συνομιλίες μέσω του διαδικτύου (VoIP). Το Mumble είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και είναι διαθέσιμο σε αρκετά λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες. Χρησιμοποιώντας το Mumble, οι χρήστες του συνδέονται ταυτόχρονα σε κάποιον κοινό server και χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα «κανάλια» για να συνομιλήσουν. Στο ΠΕΙΡ χρησιμοποιούμε (Ιούνιος 2012) τον server του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας, ο οποίος έχει ειδική ενότητα για πειρατικά κόμματα άλλων χωρών και είναι ανοιχτός τόσο σε μέλη όσο και σε φίλους των Πειρατών.
Για τις συνομιλίες σας μέσω Mumble προτείνεται να έχετε μικρόφωνο για να μπορείτε να ακούγεστε και να συμμετάσχετε ενεργά στις συζητήσεις. Η συμμετοχή μέσω γραπτών μηνυμάτων είναι επίσης δυνατή αλλά δεν ενδείκνυται γιατί, αφενός, πολλοί χρήστες δεν διαβάζουν συνέχεια τα μηνύματα στην οθόνη και αφετέρου, μπορεί να μην προλαβαίνετε να γράψετε τη γνώμη σας και η κουβέντα να έχει προχωρήσει σε άλλο θέμα. Βεβαίως, μπορείτε πάντα να συνδεθείτε και απλώς να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις.
Έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες συζητήσεις είναι ανεπίσημες και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι οι προσωπικές απόψεις των φίλων και μελών που τις διατυπώνουν. Είμαστε online καθημερινά, γύρω στις 10 το βράδυ. Δείτε τις λεπτομέρειες σύνδεσης στην κύρια σελίδα για το Mumble και συμβουλευτείτε τις οδηγίες εγκατάστασης και σύνδεσης.
Κουμπάσο
Κύρια σελίδα: Κουμπάσο
To Κουμπάσο, βασίζεται στο Redmine. To Redmine είναι ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης έργων (project management) προσβάσιμο μέσω web. Είναι γραμμένο με το Ruby on Rails framework και είναι ανοιχτού κώδικα υπό την άδεια GNU General Public License v2.
Το Κουμπάσο ενοποιεί πολλές υπηρεσίες κάτω από ένα περιβάλλον, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των εργασιών. Μεταξύ άλλων, παρέχει:
- Υποστήριξη πολλαπλών έργων
- Ευέλικτο σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης θεμάτων
- Διαγράμματα Gantt, ημερολόγιο, νέα, διαχείριση εγγράφων και αρχείων
- Εσωτερικό wiki και forum ανά έργο
- Παρακολούθηση χρόνου
- Ενοποίηση με SCM (SVN, CVS, Git, Mercurial, Bazaar και Darcs).
- Ευέλικτη διαχείριση χρηστών και ρόλων πρόσβασης
Η πρόσβαση στο Κουμπάσο για ανάγνωση είναι δημόσια.
Δείτε επίσης: Οδηγός χρήσης του Κουμπάσο
LiquidFeedback
Κύρια σελίδα: LiquidFeedback
Το LiquidFeedback (συντομογραφία lqfb) είναι ελεύθερο λογισμικό για την διαμόρφωση πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων. To LiquidFeedback "θολώνει" τα όρια μεταξύ της αντιπροσωπευτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Από τα πιο σημαντικά του χαρακτηριστικά είναι η εφαρμογή ενός συστήματος ψηφοφορίας με ανάθεση/εξουσιοδότηση ("Liquid Democracy"), μία νέα μορφή πολιτικής εκπροσώπησης και συμμετοχής που λαμβάνει υπόψη της τη διαφορά στα γνωστικά αντικείμενα των συμμετεχόντων.
Κάθε χρήστης/μέλος του LiquidFeedback έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις προτάσεις του ("πρωτοβουλίες"), οι οποίες μπορούν αργότερα να ψηφιστούν από τους άλλους. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να έχουν ως στόχο την επίλυση ενός νέου θέματος ή να προτείνονται ως εναλλακτικές προτάσεις σε άλλες πρωτοβουλίες για ήδη ανοικτά θέματα. Τα θέματα προχωρούν από το ένα στάδιο στο επόμενο (π.χ. νέο, συζήτηση, ψηφοφορία) σε συγκεκριμένους χρόνους που καθορίζονται από τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό. Στους κανονισμούς ορίζονται κι άλλες παράμετροι της διαδικασίας όπως η απαρτία.
Στο LiquidFeedback του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας συμμετέχουν τα μέλη του και είναι ανοιχτό για ανάγνωση σε όλους.
Δείτε επίσης: Οδηγός χρήσης του LiquidFeedback
Wiki
Κύρια σελίδα: Wiki
Wiki (προφέρεται βίκι ή γουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί (όχι ταυτοχρόνως). Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια, μάλλον το διασημότερο wiki, υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι' αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες. (Περιγραφή από το αντίστοιχο λήμμα της ελληνικής Βικιπαίδειας)
Το wiki του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας συντάσσεται από τα μέλη του και είναι ανοιχτό για ανάγνωση σε όλους.
Μετάβαση στην αρχική σελίδα του wiki
Λίστες ταχυδρομείου
Κύρια σελίδα: Λίστες ταχυδρομείου
Οι λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένας τρόπος διάδοσης μηνυμάτων σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου. Συνήθως έχουν:
- Ένα κατάλογο με διευθύνσεις email που ανήκουν στους συνδρομητές/αποδέκτες της λίστας
- Τις δημοσιεύσεις (μηνύματα email) που αποστέλλονται στις παραπάνω διευθύνσεις
- Μία ειδική διεύθυνση email που προωθεί τα μηνύματα που λαμβάνει στους συνδρομητές της λίστας
Έτσι, ένα μέλος/συνδρομητής μιας λίστας μπορεί να στέλνει τα μηνύματά του προς όλα τα μέλη της λίστας ορίζοντας ως αποδέκτη ενός μηνύματος την ειδική αυτή διεύθυνση της λίστας.
Οι λίστες ταχυδρομείου του ΠΕΙΡ είναι αποκλειστικά για μέλη του, εκτός κι αν αναφέρεται διαφορετικά.
Etherpad
Κύρια σελίδα: Etherpad
Το Etherpad είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή συλλογικής επεξεργασίας κειμένου σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει σε πολλούς χρήστες-συντάκτες να επεξεργαστούν ένα έγγραφο κειμένου και να βλέπουν τις αλλαγές των άλλων ζωντανά και με διαφορετικό χρώμα για κάθε συντάκτη. Υπάρχει επίσης ένας χώρος συζήτησης που επιτρέπει άμεση επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.
Η συμμετοχή σε ένα κείμενο του Etherpad, ή "pad" όπως λέγεται συχνά, είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται συνήθως είναι να ακολουθήσετε ένα σύνδεσμο με το πρόγραμμα περιήγησης σας στον παγκόσμιο ιστό. Για παράδειγμα, δείτε αυτό το pad.
Το Etherpad είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και υπηρεσίες βασισμένες σε αυτό παρέχονται από πολλές ιστοσελίδες. Σε κάποιες από αυτές υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας ομάδας χρηστών, όπου μόνο τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα κείμενα της ομάδας. Για τη συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα χρειάζεται να έχετε πρόσκληση από τον διαχειριστή της.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν παρέχει προς το παρόν υπηρεσία Etherpad (Ιούνιος 2012). Τα μέλη του χρησιμοποιούν εξωτερικές ιστοσελίδες, όπως οι παρακάτω:
- http://piratepad.eu/
- http://titanpad.com/ (Χρησιμοποιείται από την Ομάδα Επικοινωνίας)
- http://www.piratenpad.de/ (Από το γερμανικό Κόμμα Πειρατών)
- http://piratepad.net/