Sandbox: Συμμετοχή Πολιτών μέσω Πληθοπορισμού
Με ανοιχτά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.
(1) Μη δεσμευτικά και γνώμης στην αρχή, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=el (με κάποιες τροποποιήσεις η εν λόγω διαδικασία ΠΕΠ είναι ήδη προτεινόμενη από την ΕΕ για χρήση σε εθνικό επίπεδο κρατών-μελών και θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για να την εφαρμόσει)
(2) και σε δεύτερη φάση με την αναγκαία αλλαγή του νόμου 4023/2011 (ΦΕΚ 220, 24/10/2011, ν.4023/2011 http://www.sillogi.gr/pakat/peirates/enketaa_fek_a220_n4023-2011.pdf ), έτσι ώστε η διενέργεια του δημοψηφίσματος να γίνεται ηλεκτρονικά (για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους) και η δυνατότητα πρότασης ή δημιουργίας δημοψηφισμάτων να μην περιορίζεται μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής.
(3) και μετέπειτα σε διαδικασίες «e-δημοκρατίας». Διαδικασίες δηλαδή όπου οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν νομοσχέδια τα οποία να κατατίθενται προς ψήφιση.
Η εφαρμογή των θεσμικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει πρώτα από την τοπική αυτοδιοίκηση με ηλεκτρονικές διαδικασίες τύπου "Έξυπνης Πόλης" (βλ. πρόγραμμα PEOPLE http://people-project.eu/portal/ ) ή fixmystreet http://fixmystreet.org/. Μετά την απαραίτητη εξοικείωση των πολιτών με τέτοιες διαδικασίες συμμετοχής τους, σε έναν χρονικό ορίζοντα 3~4 ετών, εφαρμογή σε πανεθνική κλίμακα μέσα από portal τύπου ERMIS http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/ (ως πλατφόρμα εισόδου/ταυτοποίησης των πολιτών) σε δεσμευτικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα (τύπου ΠΕΠ).
Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα καθώς και να θεσμοθετηθούν κατάλληλα όλες οι διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.