ΕΕΛΛΑΚ

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι ερωτήσεις της ΕΕΛΛΑΚ και οι απαντήσεις του ΠΕΙΡ

1) Κατά πόσο σκοπεύετε να συνεχίσετε και να βελτιώσετε τις πολιτικές ανοιχτής διακυβέρνησης και δεδομένων της χώρας;

Από την δημιουργία του Κόμματος Πειρατών στην Ελλάδα έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ανοιχτή διακυβέρνηση ως μία από τις κύριες θέσεις μας. Επειδή αυτή η ιδέα είναι ριζοσπαστική για τα δεδομένα της χώρας μας και δυστυχώς δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε, προσπαθούμε να την γνωστοποιήσουμε και κυρίως να βοηθήσουμε να γίνει στην πράξη, αναπτύσσοντας την όσο μπορούμε με τις γνώσεις και την εμπειρία των μελών μας συμμετέχοντας σε προσπάθειες όπως το OGP (Open Government Partnership) καθώς και στις διαβουλεύσεις που γίνονται είτε στο Opengov.gr είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Η Φωνή σας στην Ευρώπη). Τα ανοιχτά δεδομένα είναι το άλλο μεγάλο προαπαιτούμενο προς την ανοιχτότητα. Οι δημόσιες βάσεις δεδομένων πρέπει να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες και μέσω της χρήσης ανοιχτών προτύπων και χρησιμοποιήσιμες. Ένα καλό παράδειγμα είναι το geodata.gov.gr με βάση αυτήν την εφαρμογή το σύνολο των δημόσιων δεδομένων θα πρέπει να γίνουν διαθέσιμα. Ειδικά στο πεδίο της έρευνας από τους ακαδημαϊκούς και την επιστημονική κοινότητα που συντελείται με κρατική χρηματοδότηση ή δημόσιο χρήμα θα πρέπει να μπουν όροι για την παροχή της χρηματοδότησης που να ορίζουν σαφώς ότι, τα αποτελέσματα και δεδομένα της έρευνας θα δημοσιεύονται με την χρήση ανοιχτών προτύπων και θα είναι διαθέσιμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση (από ιδιώτες, επιχειρήσεις και την επιστημονική κοινότητα) καθώς και θα συνοδεύονται από άδειες CC­BY για ελεύθερη χρήση από οποιονδήποτε.

2) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση μέσα από δράσεις πληθοπορισμού (crowdsourcing);

Με ανοιχτά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. (1) Μη δεσμευτικά και γνώμης στην αρχή, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (με κάποιες τροποποιήσεις η εν λόγω διαδικασία ΠΕΠ είναι ήδη προτεινόμενη από την ΕΕ για χρήση σε εθνικό επίπεδο κρατών­μελών και θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για να την εφαρμόσει) (2) και σε δεύτερη φάση με την αναγκαία αλλαγή του νόμου 4023/2011 (ΦΕΚ 220, 24/10/2011, ν.4023/2011), έτσι ώστε η διενέργεια του δημοψηφίσματος να γίνεται ηλεκτρονικά (για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους) και η δυνατότητα πρότασης ή δημιουργίας δημοψηφισμάτων να μην περιορίζεται μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής. (3) και μετέπειτα σε διαδικασίες «e­δημοκρατίας». Διαδικασίες δηλαδή όπου οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν νομοσχέδια τα οποία να κατατίθενται προς ψήφιση. Η εφαρμογή των θεσμικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει πρώτα από την τοπική αυτοδιοίκηση με ηλεκτρονικές διαδικασίες τύπου "Έξυπνης Πόλης" (βλ.πρόγραμμα PEOPLE) ή fixmystreet. Μετά την απαραίτητη εξοικείωση των πολιτών με τέτοιες διαδικασίες συμμετοχής τους, σε έναν χρονικό ορίζοντα 3~4 ετών, εφαρμογή σε πανεθνική κλίμακα μέσα από portal τύπου ERMIS (ως πλατφόρμα εισόδου/ταυτοποίησης των πολιτών) σε δεσμευτικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα (τύπου ΠΕΠ). Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα καθώς και να θεσμοθετηθούν κατάλληλα όλες οι διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.