Sandbox: Xρήση Ανοιχτών Προτύπων στα Δημόσια Έργα Πληροφορικής

Από wiki.pirateparty.gr
Αναθεώρηση ως προς 15:48, 27 Ιουλίου 2015 από τον Vassilis perantzakis (συζήτηση | συνεισφορές) (ποια μέτρα θα αναλάβετε για τη χρήση ανοιχτών προτύπων στο σύνολο των δημοσίων έργων πληροφορικής στη χώρα;)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ήδη υπάρχουν πολλά παραδείγματα (σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης) που θα μπορούσαμε να "μιμηθούμε". Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα σε πόλεις της γειτονικής μας Ιταλίας, (City of Turin decides to ditch Windows XP for Ubuntu and €6m saving http://www.zdnet.com/article/city-of-turin-decides-to-ditch-windows-xp-for-ubuntu-and-eur6m-saving/) και αλλού.

Η σταδιακή αντικατάσταση πχ. της Σουίτας Γραφείου (κειμενογράφος, λογιστικά φύλλα, κτλ.) και του ιδιόκτητου λογισμικού (Λειτουργικό σύστημα και άλλες εφαρμογές) στην μηχανοργάνωση/μηχανογράφηση των δήμων (και αργότερα σε κάθε κρατική υπηρεσία) στην Ελλάδα, θα ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απαραίτητο βέβαια είναι να δοθεί η ευκαιρία στους δήμους να δουν και να καταλάβουν το πόσο σημαντικό θα ήταν αυτό και από την πλευρά της εξοικονόμησης σημαντικότατων πόρων αλλά και για την αποδέσμευσή τους από τις εταιρίες ιδιόκτητου λογισμικού. Χαρακτηριστικά θα μπορούσε να προταθεί από την κεντρική διοίκηση, η σταδιακή αποδοχή των ανοιχτών προτύπων στα αρχεία και στις βάσεις δεδομένων για τις κρατικές υπηρεσίες.

Επίσης σε κάθε διαγωνισμό δημόσιων έργων πληροφορικής να πριμοδοτούνται οι προτάσεις εκείνες που ενσωματώνουν ανοιχτά πρότυπα και ΕΛ/ΛΑΚ στην κατάθεση των προτάσεων τους.


Sandbox προγράμματος