Παρατηρητήριο για τον ΟΠΙ

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

(υπό κατασκευή)
Σημείωση: Ο σκοπός για την δημιουργία της σελίδας αυτής έγκειται στην κατασκευή ενός παρατηρητηρίου για τα τεκταινόμενα σχετικά με τον ΟΠΙ. Αρχικά, θα τοποθετούνται αναφορές για υποθέσεις που εμπλέκονται με την πνευματική ιδιοκτησία. Ως γνωστόν ο ΟΠΙ είναι ο αρμόδιος οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την πνευματική ιδιοκτησία στην χώρα μας και ως εκ τούτου το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τις κινήσεις του.
Πχ. ότι έχει σχέση με τον οργανισμό:

Γενικές πληροφορίες για την Πνευματική Ιδιοκτησία
http://web.opi.gr/portal/page/portal/opi/info.html/infopi.html

Οδηγοί για την Πνευματική Ιδιοκτησία
Ακολουθεί λίστα με τους οδηγούς για την Πνευματική Ιδιοκτησία. Επιλέγοντας τον οδηγό που σας ενδιαφέρει μπορείτε να τον ανοίξετε ή να τον αποθηκεύσετε στον τοπικό σας δίσκο.
* Νόμος 2121/1993 Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα http://web.opi.gr/opifiles/odigoi/2121_1993.pdf


Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης ή/και Προστασίας


Η διαχείριση και προστασία δικαιωμάτων, πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων Η διαχείριση και η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων μπορεί να γίνει είτε σε ατομικό επίπεδο από τον κάθε δικαιούχο μεμονωμένα, είτε συλλογικά μέσα από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και Προστασίας (ΟΣΠ) http://web.opi.gr/portal/page/portal/opi/info.html/faqs.html/faq07.html .

Ωστόσο δεν είναι πάντα πρακτικά εφικτό να ελέγχει ο κάθε δικαιούχος μόνος του την εκμετάλλευση του έργου του, η οποία μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε. Η συλλογική διαχείριση στη σύγχρονη εποχή είναι συνεπώς σχεδόν αναπόφευκτη ιδιαίτερα δε λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας που καθιστά δυνατή την αναπαραγωγή και διανομή του έργου ταχύτατα παντού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο κλπ).

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αναλαμβάνουν βάσει μιας ειδικής σύμβασης, της σύμβασης ανάθεσης με το δικαιούχο, τη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού του δικαιώματος ή μέρους των περιουσιακών του εξουσιών. Η ανάθεση της διαχείρισης είναι καταρχήν εκούσια, έγκειται δηλαδή στη βούληση του δικαιούχου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις για τις οποίες ο νόμος (βλ. συγκεκριμένα α.54§2, α.57§8, α.5§3, α.49§1,4 και 5 και α.18§3-11 Ν.2121/1993) εισάγει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση ή υποχρεωτική άσκηση δικαιωμάτων από έναν ΟΣΔ.

Επιπλέον οι ΟΣΔ διαχειριζόμενοι τα παραχωρηθέντα δικαιώματα, παραχωρούν στους χρήστες (πχ κέντρα διασκεδάσεως) άδεια χρήσης για έναν ή περισσότερους τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης (πχ δημόσιας εκτέλεσης), ελέγχουν αν τηρούνται οι όροι της άδειας, εισπράττουν το συμφωνηθέν με βάση το αμοιβολόγιο τους αντίτιμο και το διανέμουν στους δικαιούχους, αφού αφαιρέσουν τα έξοδα διαχείρισης.

Οι εθνικοί ΟΣΔ υπογράφουν με τους αντίστοιχους αλλοδαπούς ΟΣΔ συμβάσεις αμοιβαιότητας δια των οποίων δίνεται η πληρεξουσιότητα στους αλλοδαπούς ΟΣΔ να εκπροσωπούν στο εξωτερικό τα δικαιώματα των ελλήνων δικαιούχων και το αντίστροφο.

Το νομικό καθεστώς των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης περιγράφεται στα άρθρα 54-58 του Ν.2121/1993. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 17 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας και 2 Οργανισμοί Συλλογικής Προστασίας. Οι ΟΣΔ και ΟΣΠ εποπτεύονται από τον ΟΠΙ http://web.opi.gr/portal/page/portal/opi/opi.html/opimission.html .

Η νέα πραγματικότητα του ψηφιακού περιβάλλοντος δεν έχει αφήσει ανέπαφη τη λειτουργία των ΟΣΔ.

Σε κοινοτικό επίπεδο μελετάται η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση της συλλογικής διαχείρισης ενόψει της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Αφετηρία του γενικότερου προβληματισμού αποτελεί η διαπίστωση ότι το διαδίκτυο καταργεί τα σύνορα στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει ευρύτερα τη διασυνοριακή εκμετάλλευση των ψηφιακών μορφών των έργων. Κατά συνέπεια, είναι υπό συζήτηση η κατοχύρωση της δυνατότητας παροχής "ευρωπαϊκών αδειών" εκμετάλλευσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τοπική ισχύ σε όλο το έδαφος της ΕΕ. Η προοπτική αυτή συνάδει με την ανάγκη εξασφάλισης της διαφανούς λειτουργίας των ΟΣΔ και κατ' επέκταση με το ζήτημα της ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους σε κοινοτικό επίπεδο.

Προς το παρόν, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 18.5.2005 προχώρησε στην έκδοση μιας Σύστασης σχετικά με την συλλογική διασυνοριακή διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων για τις νόμιμες επιγραμμικές (online) μουσικές υπηρεσίες. Η Σύσταση προτρέπει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δια του οποίου θα χορηγούν σε χρήστες άδειες εκμετάλλευσης έργων της μουσικής μέσω του διαδικτύου "πολλαπλής εδαφικής ισχύος", δηλαδή άδειες που καλύπτουν την επικράτεια περισσοτέρων του ενός κρατών μελών.

Κάποιοι οργανισμοί έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής τους στο ψηφιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αμοιβαία δοκιμαστική Συμφωνία του Σαντιάγκο (Santiago Agreement) η οποία έχει υπογραφεί από σχεδόν όλους τους μεγάλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που αντιπροσωπεύουν δημιουργούς και επιτρέπει σε καθέναν από αυτούς να χορηγεί άδειες πολλαπλής εδαφικής κάλυψης για την ηλεκτρονική εκμετάλλευση δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης/παρουσίασης στο κοινό.