Ελλάδα του 2012 vs Δικαιώματα ζώων… σημειώσατε 1

Από wiki.pirateparty.gr
Αναθεώρηση ως προς 16:42, 24 Νοεμβρίου 2012 από τον Kailor (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με 'Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αποδεικνύουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα ζώα ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αποδεικνύουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα ζώα και τα δικαιώματα που τόσο φιλόζωοι όσο και οργανώσεις πάλεψαν να κερδίσουν, γι’ αυτά.

Τώρα κινδυνεύουν εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που μας περιβάλει και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν δείχνει ότι θέλει να μεριμνήσει γι αυτό.

Από την μία οι πολίτες στις μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να βρουν τροφή και στην κυριολεξία ψάχνουν να φάνε ότι βρουν μπροστά τους από την πείνα ακόμα και οικόσιτα και άγρια ζώα (όπως περιστέρια, σκυλιά, κ.α.).

Και από την άλλη οι Αθίγγανοι που καταστρέφουν πλήρως την Άγρια Ζωή για διασκέδαση, για φαγητό αλλά και παραδόσεις τους, τρώγοντας και σκοτώνοντας άγρια ζώα και κακοποιώντας οικόσιτα και άγρια ζώα.

Αρκετές φορές τον περασμένο χειμώνα διαβάσαμε και ενημερωθήκαμε όλοι οι πολίτες για τα Άγρια Ζώα να γίνονται μεζέδες όπως τα Βατράχια, οι Σκαντζόχοιροι, Αλεπούδες, κ.α. (Μην ξεχνάμε ότι μερικά από αυτά τα ζώα είναι προστατευόμενα είδη όπως ο Σκαντζόχοιρος. Και μάλιστα αναφέρονται και στο “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας*”.)

Τι θα γίνει φέτος που η κρίση έχει χειροτερέψει? Πού στους νέους η ανεργία έχει περάσει το 50% και οι συντάξεις έχουν πετσοκοφτεί όσο δεν πάει ενώ οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν συνεχώς?

Από την άλλη πέρα από την εκμετάλλευση για κάλυψη βασική ανάγκης (όπως είναι το φαγητό), έρχεται και το ενδεχόμενο κακοποίησης (για ακατανόητους λόγους) οικόσιτων κυρίως ζώων. Τα περιστατικά πολλά. Από τον κρεμασμένο γάιδαρο στον Πύργο [1], τον πυροβολισμό σκύλου στην Αλεξανδρούπολη [2] ή τον εξευτελισμό ενός υποσιτισμένου μωρού αρκούδας στα Γρεβενά [3]. Και ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ.

Τι προληπτικά μέτρα και τι ποινές πρέπει να εφαρμοστούν όπου καταπατώνται τα δικαιώματα των ζώων? Πού είναι οι αρχές όταν πρέπει να διασφαλίσουν τα αυτονόητα?

Για τους Πειρατές είναι αυτονόητο να παραδώσουμε το περιβάλλον στις επόμενες γενιές ακόμη καλύτερο αν γίνεται από όπως το παραλάβαμε. Μέσα σε αυτό είναι και τα ζώα, και να επιτρέψουμε να συμβιώνουν με τους ανθρώπους χωρίς να γίνονται βορά στην ανθρώπινη θηριωδία…


Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Επιτροπή Περιβάλλοντος

_________________________________________________________________________________________________

  • Για τη σύνταξη του Κόκκινου Βιβλίου αξιολογήθηκε το 40% περίπου των ειδών σπονδυλόζωων (424 είδη) μεταξύ των οποίων όλα τα είδη αμφιβίων, ερπετών και ψαριών του γλυκού νερού που απαντώνται στην Ελλάδα. Αξιολογήθηκε επίσης η κατάσταση 591 ειδών ασπονδύλων από 19 διαφορετικές ζωικές ομάδες, που, παρ’ όλα αυτά, αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της ελληνικής πανίδας ασπονδύλων.


Ανάμεσα στα αποτελέσματα, ξεχωρίζουν τα εξής:

Το 15% των σπονδυλόζωων της Ελλάδας απειλείται. Πιο συγκεκριμένα, από τα 424 είδη σπονδυλόζωων που αξιολογήθηκαν, τα 172 (40,56 %) εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου.

Η πλέον απειλούμενη ομάδα ανάμεσα στα σπονδυλόζωα είναι τα ψάρια του γλυκού νερού, όπου το 38,58 % του συνόλου των ειδών απειλείται, χωρίς να λείπουν και τοπικές εξαφανίσεις.

Το 27,27% των αμφιβίων που απαντώνται στην Ελλάδα εντάσσονται σε κατηγορία κινδύνου.

Τα 304 από τα 591 είδη ασπόνδυλων που αξιολογήθηκαν, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 51,43 %, εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου. Περίπου τα μισά μάλιστα από αυτά, συγκαταλέγονται στα Κρισίμως Κινδυνεύοντα.