Euroekloges2014

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ευρωεκλογές 2014 (Εργασίες προετοιμασίας)

Σχετικά: Σε αυτή την σελίδα θα γίνει η συλλογή όλων των σχετικών πληροφοριών που αφορούν τις Ευρωεκλογές του 2014. Οι πληροφορίες αυτές θα αφορούν: Νομοθεσία, Προϋπολογισμός κόστους, Διάφορα σχετικά κείμενα και αριθμούς, κτλ. Τα μέλη mesitiko και Κομπειλάδας έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Παρακαλούνται όσα μέλη θέλουν να συνδράμουν να γράφουν στο αντίστοιχο topic που έχει ανοίξει στο forum: Ευρωεκλογές 2014


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Προδιαγραφές:

7.500.000 ψηφοδέλτια διαστάσεων 14Χ20 εκατοστά, 1 τύπωμα στην μια πλευρά ασπρόμαυρο. Σημείωση: ο αριθμός των ψηφοδελτίων υπολογίζεται βάση των Βουλευτικών Εκλογών του Ιούνιου 2012 που ψήφισαν 6.216.798 ψηφοφόροι.

Αιτούμενες εργασίες:

Εκτύπωση ασπρόμαυρη 1 όψη ένα θέμα, κόψιμο, πακετάρισμα ανά ΧΧΧΧΧάδες με δέσιμο με πλαστικό τσέρκι και χαρτονάκι πάνω και κάτω.

Χαρτί που θα παραχωρηθεί από το κράτος: διαστάσεως 70Χ100 (???) εκατοστά και να έχει ένα 0,5% "αέρα" για τυχόν φύρα.


Μεταφορικά:

Από το τυπογραφείο προς τις Νομαρχίες (52? Νομοί ή έχει αλλάξει με τον Καλλικράτη) σε όλη την χώρα.


Υποψήφιοι:

Ένα ψηφοδέλτιο για όλη την επικράτεια. 22 (max) υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.

Έξοδα υποψηφιότητας: ΧΧΧΧ

Στοιχεία και προθεσμίες:

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τώρα 22 (παλιότερα είχαμε και 24 και 25)

α)Λήγει η προθεσμία των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη δήλωση του ονόματος και του εμβλήματος των κομμάτων στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (άρθρο 3 παρ.1 του ν.1180/1981, σε συνδυασμό με το άρθρο 37 παρ.1 του π.δ. 96/2007).

β)Λήγει η προθεσμία των 13 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για την υποβολή των δηλώσεων των συνδυασμών των υποψηφίων, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (άρθρο 3 παρ. 7 του ν.1180/1981, σε συνδυασμό με το άρθρο 34 παρ. 5 του π.δ. 96/2007).

γ)Λήγει η προθεσμία των 8 ημερών πριν από την ψηφοφορία, κατά την οποία υποχρεούνται τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων να παραδώσουν στον οικείο Νομάρχη, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας (άρθρο 4 παρ. 1 του ν.1180/1981 σε συνδυασμό με το άρθρο 71 του π.δ. 96/2007).

δ)Γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου (δέκατη τέταρτη ημέρα πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας (άρθρο 3 παρ. 8 του ν. 1180/1981).Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα επακολουθήσει η έκδοση προκήρυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης του προαναφερθέντος δικαστηρίου (άρθρο 3 παρ. 8 του ν. 1180/1981).http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/TableDeadlines/Internal/

αυτά ισχύουν σαν γενικές διατάξεις/προθεσμίες


ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ και ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ στο ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, των υποψηφίων

(Σημείωση: Οι προτάσεις για την διαδικασία θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το ΣτΜ, μόλις καταλήξουν και παρθούν οι σχετικές αποφάσεις θα αναρτηθούν και εδώ.)


ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009

Πληροφορίες από: ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΩΣ,ΠΟΥ, ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 22 Έλληνες ευρωβουλευτές. Δεδομένου ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν είναι 736. Αν, όμως, μεταξύ των ευρωεκλογών του 2009 και του 2014 η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρωθεί, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από 751 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αν η εν λόγω Συνθήκη τεθεί σε ισχύ το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 754 μέλη!

Ο λόγος είναι ο εξής: Εν αντιθέσει με την Συνθήκη της Νίκαιας που θέτει στους 99 τον μέγιστο αριθμό των ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους, η Συνθήκη της Λισαβόνας θέτει στους 96 τον αντίστοιχο αριθμό. Μέχρι στιγμής, ως το πολυπληθέστερο κράτος μέλος η Γερμανία είναι αυτή που διαθέτει 99 ευρωβουλευτές. Τόσοι Γερμανοί ευρωβουλευτές αναμένονται, εξάλλου, να εκλεγούν και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σε περίπτωση κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών μελών συνδυασμένη με το γεγονός ότι είναι αδύνατο να σταλούν στα σπίτια τους οι 3 υπεράριθμοι Γερμανοί ευρωβουλευτές θα έχει ως συνέπεια ότι για την περίοδο από την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας ως τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 3 ευρωβουλευτές περισσότερους από όσους θα προβλέπεται επίσημα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν τροποποιεί τον αριθμό των Ελλήνων ευρωβουλευτών (22) που προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας.


ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αντιπροσωπευτικό σύστημα: αμιγώς αναλογικό εκλογικό σύστημα με λίστες. Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων ανάλογα με το συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβουν στο σύνολο της επικράτειας. Οι έδρες κατανέμονται μόνο μεταξύ των συνδυασμών που θα ξεπεράσουν το 3% των εγκύρων ψήφων. Προσμετρούνται οι ψήφοι των ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αριθμός Ευρωβουλευτών: 22

Kατανομή εδρών: Αναλογική. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Τα Πρωτοδικεία αποστέλλουν τα αποτελέσματα κάθε Περιφέρειας στο Υπουργείο. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή βασιζόμενη σε αυτά συντάσσει τον τελικό, συνολικό πίνακα των αποτελεσμάτων για όλη την επικράτεια και κατανέμει τις έδρες.

Εκλογικές Περιφέρειες: Ενιαία εκλογική περιφέρεια


ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής εκλογών: 7 Ιουνίου 2009, από τι. 7.00 π.μ ως τις 7.00 μ.μ.

Άλλες εκλογές την ίδια ημέρα: όχι (αν και δεν απαγορεύεται η παράλληλη διεξαγωγή άλλων εκλογών).

Καταμέτρηση ψήφων: ξεκινά στις 7.00 μ.μ, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Εκτίμηση/Δημοσίευση των αποτελεσμάτων: μια πρώτη εκτίμηση γίνεται κατά τι. 10.00 μ.μ της ημέρας των εκλογών. Τα τελικά αποτελέσματα εκδίδονται αργά τη νύχτα.

Τελικά αποτελέσματα: 4 μ. 5 ημέρες αργότερα, από το Υπουργείο Εσωτερικών


ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

  • Νόμος 1180/81 για την εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Νόμος 1427/84 για την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων από Έλληνες που κατοικούν στην ΕΕ
  • Νόμος 2196/94: επικύρωση Οδηγιών 93/81 κα. 93/10. του Συμβουλίου
  • Νόμος 3001/02: επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας
  • Νόμος 3023/02: χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
  • Νόμος 3216/03: επικύρωση της απόφασης του Συμβουλίου η οποία τροποποιεί τον τρόπο εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Π.Δ. 351/03: νομοθεσία για την εκλογή εθνικών αντιπροσώπων
  • Π.Δ. 96/07: Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών


ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: εντός 13 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που αρχίζει 30 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Κατάθεση χρηματικού ποσού: αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού των € 2.934,7 στη ΔΟΥ Πληρωμών Αθηνών πρέπει να επισυναφθεί σε κάθε λίστα υποψηφίων. Οι λίστες πρέπει να παραδίδονται μέσω δικαστικού επιμελητή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή να αποστέλλονται στο γραφείο του με συστημένη επιστολή το αργότερο 13 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Προϋποθέσεις: μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Οι εκλογικές λίστες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν έως 22 υποψηφίους. Οι προτάσεις υποψηφιοτήτων πρέπει να αναγράφουν όνομα, επώνυμο και πατρώνυμο, ιδιότητα και ακριβή διεύθυνση του προτεινομένου και να συνοδεύονται από έγγραφη αποδοχή και υπεύθυνη δήλωσή του.

Ασυμβίβαστα:


α) Κωλύματα Εκλογιμότητας: τα πρόσωπα κατέχοντα θέσεις που αναφέρονται στο άρθρ. 56 (1) και (4) του Συντάγματος και τα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Η διαδικασία παραίτησης από θέσεις που συνιστούν κώλυμα εκλογιμότητας ρυθμίζεται από τις διατάξεις των εκλογικών νόμων.
β) Ασυμβίβαστα: Τα κάτωθι αξιώματα είναι ασυμβίβαστα με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή:
Οι θέσεις και τα αξιώματα που απαριθμούνται στο άρθρο 57 του Συντάγματος
Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Τα αξιώματα που προβλέπονται στην Απόφαση της 20ης Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, συγκεκριμένα:
Μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Δικαστής, Γενικός Εισαγγελέας ή Γραμματέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
Μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργεια.
Μέλος των επιτροπών ή άλλων οργανισμών που έχουν συσταθεί βάσει των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, με σκοπό τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ή τη μόνιμη άσκηση άμεσης διοικητικής υπηρεσίας
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διευθύνουσας Επιτροπής ή του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Εν ενεργεία υπάλληλος ή μέλος του προσωπικού των θεσμικών οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή εξειδικευμένων οργανισμών που προσαρτώνται σε αυτές ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων: Η ανακήρυξη των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου γίνεται κατά συνδυασμούς από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου τη δεκάτη τέταρτη ημέρα πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οριστεί στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Διευκρινίζεται ότι επειδή ο νόμος δεν προβλέπει σταυρό προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, επαφίεται στα κόμματα ή στους συνασπισμούς των κομμάτων να καθορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων βάσει της οποίας θα εκλεγούν.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ / ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Δικαίωμα του εκλέγειν: Όλοι οι πολίτες της ΕΕ οι οποίοι:


  • είναι από 18 ετών και πάνω
  • είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν


Ποιος δεν έχει δικαίωμα του εκλέγειν:

  • Όποιος βρίσκεται σε πλήρη δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  • Όποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κάποιο από τα εγκλήματα που προβλέπει ο ποινικός ή ο στρατιωτικός ποινικός κώδικα.


Δικαίωμα του εκλέγεσθαι: έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.


Υποχρεωτική/Μη υποχρεωτική ψήφος:


Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Προς το παρόν δεν προβλέπονται κυρώσεις.


Ψηφοφορία πριν από την καθορισμένη ημερομηνία: οι Έλληνες ψηφοφόροι που κατοικούν ή βρίσκονται προσωρινά σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ψηφίζουν μια μέρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.


Επιστολική ψήφος: όχι


Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους: Κάθε ψηφοφόρος είναι καταχωρισμένος στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας που τηρεί το δημοτολόγιο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να είναι καταχωρισμένος μόνο σε ένα εκλογικό κατάλογο.


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ


Χρηματοδότηση: Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1,5% στις τελευταίες άμεσες γενικές εκλογές λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.


Επίσημες ημερομηνίες προεκλογικής περιόδου (έναρξη και λήξη): έναρξη 30 ημέρες πριν από τη μέρα διεξαγωγής εκλογών και λήξη την Παρασκευή το βράδυ πριν από την Κυριακή των εκλογών.


Προβολή στα ΜΜΕ: Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.


Δημοσκοπήσεις: Η διεξαγωγή και η δημοσίευση δημοσκοπήσεων σταματούν 15 ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών


Οι ευρωβουλευτές και οι εκλογές


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες των κρατών μελών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα- μια διαδικασία που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 1979- και το μοναδικό πολυεθνικό κοινοβούλιο στον κόσμο που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία. Από το 1958 έως το 1979, οι ευρωβουλευτές ορίζονταν από τις εθνικές κυβερνήσεις τους και είχαν όλοι διπλή εντολή.


Οι ευρωεκλογές διεξάγονται ανά πενταετία.


Ο έβδομος γύρος των ευρωεκλογών συμπίπτει με την 30ή επέτειο της πρώτης διεξαγωγής των ευρωεκλογών με καθολική ψηφοφορία.


Από το 1958, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αλλάξει σημαντικά κυρίως μέσω της σταδιακής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρατών μελών αυξήθηκε από 6 σε 27, ενώ αυτός των ευρωβουλευτών από 142 σε 736. Οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 4 έγιναν 23. Επιπλέον, οι διαδοχικές αναθεωρήσεις των Συνθηκών αναγνώρισαν αυξημένες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, ενώ το 1958 διέθετε απλώς ένα συμβουλευτικό ρόλο, σήμερα αποφασίζει από κοινού με τους εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων επί του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Πότε θα πάνε οι Ευρωπαίοι στις κάλπες;


Οι ευρωεκλογές του 2009 θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της 4 και της 7 Ιουνίου 2009. Οι ακριβείς μέρες ψηφοφορίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ τα αποτελέσματα για καθένα από τα 27 κράτη μέλη δεν θα γίνουν γνωστά μέχρι το βράδυ της 7ης Ιουνίου.


Η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σουηδία θα διοργανώσουν τις ευρωεκλογές την Κυριακή, 7 Ιουνίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία θα ψηφίσουν στις 4 Ιουνίου. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου στην Ιρλανδία. Οι Κύπριοι, οι Λετονοί, οι Μαλτέζοι και οι Σλοβάκοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6 Ιουνίου. Σε ορισμένα κράτη μέλη η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο μέρες: 5 και 6 Ιουνίου για τη Δημοκρατία της Τσεχίας, 6 και 7 Ιουνίου για την Ιταλία. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία δεν έχουν ορίσει ακόμα επίσημες ημερομηνίες. Οι εκλογές όμως στις δύο αυτές χώρες συνήθως διεξάγονται την Κυριακή.


Πόσοι είναι οι ευρωβουλευτές;


Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αυξήθηκε μετά από κάθε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Από το 2007, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 785 ευρωβουλευτές που προέρχονται από 27 χώρες. Ωστόσο, η Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία τροποποιήθηκε μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών θα μειωθεί στους 736 μετά τις εκλογές του 2009.


Εάν η συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ πριν από τις εκλογές του 2009, οι ευρωβουλευτές θα είναι 751.


Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Νίκαιας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 72 ευρωβουλευτές (9,8% του συνολικού αριθμού των θέσεων), το Βέλγιο 22 (3% του συνολικού αριθμού των θέσεων) και το Λουξεμβούργο 6 (0,8% του συνολικού αριθμού των θέσεων).


ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/κτλ.

EUROPA > Πώς λειτουργεί η ΕΕ > Όργανα και οργανισμοί > Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή οι ευρωβουλευτές, εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία κάθε 5 χρόνια και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο ασκεί τη νομοθετική εξουσία, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("το Συμβούλιο").

Οι κύριες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τρεις:

  • συζητά και θεσπίζει ευρωπαϊκούς νόμους, μαζί με το Συμβούλιο,
  • ελέγχει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες άλλων οργάνων της ΕΕ, ιδιαίτερα της Επιτροπής, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία,
  • συζητά και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο.


Ετήσιο χρονοδιάγραμμα


Θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων

Σε πολλούς τομείς, όπως η προστασία του καταναλωτή και το περιβάλλον, το Κοινοβούλιο συνεργάζεται με το Συμβούλιο (το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις) προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο και την επίσημη έγκριση των νόμων της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "Συνήθης νομοθετική διαδικασία" (πρώην "συναπόφαση").

Η Συνθήκη της Λισαβόνας αύξησε τον αριθμό των πολιτικών στις οποίες εφαρμόζεται η νέα συνήθης νομοθετική διαδικασία, δίνοντας στο Κοινοβούλιο μεγαλύτερη εξουσία να επηρεάζει το περιεχόμενο των νομοθετικών πράξεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ενεργειακή πολιτική, η μετανάστευση και τα κονδύλια της ΕΕ.

Η σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου απαιτείται επίσης για τη λήψη και άλλων πολύ σημαντικών αποφάσεων, όπως η έγκριση της προσχώρησης νέων χωρών μελών στην ΕΕ.


Άσκηση δημοκρατικού ελέγχου

Το Κοινοβούλιο ασκεί επιρροή στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ με διάφορους τρόπους.

Όταν διορίζεται η νέα Επιτροπή, τα 27 της μέλη (ένα από κάθε χώρα της ΕΕ) δεν μπορούν αναλάβουν καθήκοντα έως ότου εγκρίνει τον διορισμό τους το Κοινοβούλιο. Εάν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν συμφωνούν με τον διορισμό ενός υποψηφίου, μπορούν να απορρίψουν ολόκληρο το σχήμα.

Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να ζητήσει την παραίτηση της Επιτροπής προτού λήξει η θητεία της. Αυτό ονομάζεται "πρόταση μομφής".Το Κοινοβούλιο ελέγχει την Επιτροπή εξετάζοντας τις εκθέσεις της και υποβάλλοντας ερωτήσεις στους επιτρόπους. Σημαντικός είναι ο ρόλος των επιτροπών του Κοινοβουλίου για τον σκοπό αυτόν.

Οι ευρωβουλευτές εξετάζουν τις αιτήσεις πολιτών και συγκροτούν εξεταστικές επιτροπές.

Όταν οι ηγέτες των κρατών μελών συνεδριάζουν κατά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο διατυπώνει τη γνώμη του για τα θέματα της ατζέντας.


Επίβλεψη του προϋπολογισμού

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Κοινοβούλιο λειτουργεί μια επιτροπή που παρακολουθεί πώς δαπανάται ο προϋπολογισμός και κάθε χρόνο αποφαίνεται σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους από την Επιτροπή.


Σύνθεση

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας είναι σε γενικές γραμμές ανάλογος με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καμία χώρα δεν έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, οι σημερινοί αριθμοί εδρών ορίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης. Οι αριθμοί αυτοί θα προσαρμοστούν για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Π.χ. ο αριθμός των γερμανών ευρωβουλευτών θα μειωθεί από 99 σε 96, ενώ ο αριθμός των μαλτέζων ευρωβουλευτών θα αυξηθεί από 5 σε 6.

Οι ευρωβουλευτές χωρίζονται σε ομάδες με βάση την πολιτική τους ταυτότητα, και όχι τη χώρα τους.Βρείτε τους ευρωβουλευτές της χώρας σας


Έδρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις έδρες εργασίας: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο και Στρασβούργο (Γαλλία).

Στο Λουξεμβούργο φιλοξενούνται οι διοικητικές υπηρεσίες (η ‘Γενική Γραμματεία’).

Οι συνεδριάσεις του συνόλου των ευρωβουλευτών, γνωστές ως ‘σύνοδοι ολομέλειας’, γίνονται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών γίνονται επίσης στις Βρυξέλλες.