Euroekloges2014
Ευρωεκλογές 2014 (Εργασίες προετοιμασίας)
Σχετικά: Σε αυτή την σελίδα θα γίνει η συλλογή όλων των σχετικών πληροφοριών που αφορούν τις Ευρωεκλογές του 2014. Οι πληροφορίες αυτές θα αφορούν: Νομοθεσία, Προϋπολογισμός κόστους, Διάφορα σχετικά κείμενα και αριθμούς, κτλ. Τα μέλη mesitiko και Κομπειλάδας έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Παρακαλούνται όσα μέλη θέλουν να συνδράμουν να γράφουν στο αντίστοιχο topic που έχει ανοίξει στο forum: Ευρωεκλογές 2014
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ:
Προδιαγραφές:
7.500.000 ψηφοδελτία διαστάσεων 14Χ20 εκατοστά, 1 τύπωμα στην μια πλευρά ασπρόμαυρο. Σημείωση: ο αριθμός των ψηφοδελτίων υπολογίζεται βάση των Βουλευτικών Εκλογών του Ιούνιου 2012 που ψήφισαν 6.216.798 ψηφοφόροι.
Αιτούμενες εργασίες:
Εκτύπωση ασπρόμαυρη 1 όψη ένα θέμα, κόψιμο, πακετάρισμα ανά ΧΧΧΧΧάδες με δέσιμο με πλαστικό τσέρκι και χαρτονάκι πάνω και κάτω.
Χαρτί που θα παραχωρηθεί από το κράτος: διαστάσεως 70Χ100 (???) εκατοστά και να έχει ένα 0,5% "αέρα" για τυχόν φύρα.
Μεταφορικά:
Από το τυπογραφείο προς τις Νομαρχίες (52? Νομοί ή έχει αλλάξει με τον Καλλικράτη) σε όλη την χώρα.
Υποψήφιοι:
Ένα ψηφοδέλτιο για όλη την επικράτεια. 22 (max) υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.
Έξοδα υποψηφιότητας: ΧΧΧΧ
Στοιχεία και προθεσμίες:
Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τώρα 22 (παλιότερα είχαμε και 24 και 25)
α)Λήγει η προθεσμία των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη δήλωση του ονόματος και του εμβλήματος των κομμάτων στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (άρθρο 3 παρ.1 του ν.1180/1981, σε συνδυασμό με το άρθρο 37 παρ.1 του π.δ. 96/2007).
β)Λήγει η προθεσμία των 13 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για την υποβολή των δηλώσεων των συνδυασμών των υποψηφίων, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (άρθρο 3 παρ. 7 του ν.1180/1981, σε συνδυασμό με το άρθρο 34 παρ. 5 του π.δ. 96/2007).
γ)Λήγει η προθεσμία των 8 ημερών πριν από την ψηφοφορία, κατά την οποία υποχρεούνται τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων να παραδώσουν στον οικείο Νομάρχη, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας (άρθρο 4 παρ. 1 του ν.1180/1981 σε συνδυασμό με το άρθρο 71 του π.δ. 96/2007).
δ)Γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου (δέκατη τέταρτη ημέρα πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας (άρθρο 3 παρ. 8 του ν. 1180/1981).Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα επακολουθήσει η έκδοση προκήρυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης του προαναφερθέντος δικαστηρίου (άρθρο 3 παρ. 8 του ν. 1180/1981).http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/TableDeadlines/Internal/
αυτά ισχύουν σαν γενικές διατάξεις/προθεσμίες
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ και ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ στο ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, των υποψηφίων:
(Σημείωση: Οι προτάσεις για την διαδικασία θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το ΣτΜ, μόλις καταλήξουν και παρθούν οι σχετικές αποφάσεις θα αναρτηθούν και εδώ.)
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009 Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 22 Έλληνες ευρωβουλευτές. Δεδομένου ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν είναι 736. Αν, όμως, μεταξύ των ευρωεκλογών του 2009 και του 2014 η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρωθεί, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από 751 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αν η εν λόγω Συνθήκη τεθεί σε ισχύ το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 754 μέλη! Ο λόγος είναι ο εξής: Εν αντιθέσει με την Συνθήκη της Νίκαιας που θέτει στους 99 τον μέγιστο αριθμό των ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους, η Συνθήκη της Λισαβόνας θέτει στους 96 τον αντίστοιχο αριθμό. Μέχρι στιγμής, ως το πολυπληθέστερο κράτος μέλος η Γερμανία είναι αυτή που διαθέτει 99 ευρωβουλευτές. Τόσοι Γερμανοί ευρωβουλευτές αναμένονται, εξάλλου, να εκλεγούν και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Σε περίπτωση κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών μελών συνδυασμένη με το γεγονός ότι είναι αδύνατο να σταλούν στα σπίτια τους οι 3 υπεράριθμοι Γερμανοί ευρωβουλευτές θα έχει ως συνέπεια ότι για την περίοδο από την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας ως τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 3 ευρωβουλευτές περισσότερους από όσους θα προβλέπεται επίσημα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν τροποποιεί τον αριθμό των Ελλήνων ευρωβουλευτών (22) που προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας.
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/κτλ.:
EUROPA > Πώς λειτουργεί η ΕΕ > Όργανα και οργανισμοί > Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή οι ευρωβουλευτές, εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία κάθε 5 χρόνια και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο ασκεί τη νομοθετική εξουσία, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("το Συμβούλιο").
Οι κύριες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τρεις:
- συζητά και θεσπίζει ευρωπαϊκούς νόμους, μαζί με το Συμβούλιο,
- ελέγχει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες άλλων οργάνων της ΕΕ, ιδιαίτερα της Επιτροπής, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία,
- συζητά και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο.
Θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων
Σε πολλούς τομείς, όπως η προστασία του καταναλωτή και το περιβάλλον, το Κοινοβούλιο συνεργάζεται με το Συμβούλιο (το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις) προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο και την επίσημη έγκριση των νόμων της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "Συνήθης νομοθετική διαδικασία" (πρώην "συναπόφαση").
Η Συνθήκη της Λισαβόνας αύξησε τον αριθμό των πολιτικών στις οποίες εφαρμόζεται η νέα συνήθης νομοθετική διαδικασία, δίνοντας στο Κοινοβούλιο μεγαλύτερη εξουσία να επηρεάζει το περιεχόμενο των νομοθετικών πράξεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ενεργειακή πολιτική, η μετανάστευση και τα κονδύλια της ΕΕ.
Η σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου απαιτείται επίσης για τη λήψη και άλλων πολύ σημαντικών αποφάσεων, όπως η έγκριση της προσχώρησης νέων χωρών μελών στην ΕΕ.
Άσκηση δημοκρατικού ελέγχου
Το Κοινοβούλιο ασκεί επιρροή στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ με διάφορους τρόπους.
Όταν διορίζεται η νέα Επιτροπή, τα 27 της μέλη (ένα από κάθε χώρα της ΕΕ) δεν μπορούν αναλάβουν καθήκοντα έως ότου εγκρίνει τον διορισμό τους το Κοινοβούλιο. Εάν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν συμφωνούν με τον διορισμό ενός υποψηφίου, μπορούν να απορρίψουν ολόκληρο το σχήμα.
Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να ζητήσει την παραίτηση της Επιτροπής προτού λήξει η θητεία της. Αυτό ονομάζεται "πρόταση μομφής".Το Κοινοβούλιο ελέγχει την Επιτροπή εξετάζοντας τις εκθέσεις της και υποβάλλοντας ερωτήσεις στους επιτρόπους. Σημαντικός είναι ο ρόλος των επιτροπών του Κοινοβουλίου για τον σκοπό αυτόν.
Οι ευρωβουλευτές εξετάζουν τις αιτήσεις πολιτών και συγκροτούν εξεταστικές επιτροπές.
Όταν οι ηγέτες των κρατών μελών συνεδριάζουν κατά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο διατυπώνει τη γνώμη του για τα θέματα της ατζέντας.
Επίβλεψη του προϋπολογισμού
Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Κοινοβούλιο λειτουργεί μια επιτροπή που παρακολουθεί πώς δαπανάται ο προϋπολογισμός και κάθε χρόνο αποφαίνεται σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους από την Επιτροπή.
Σύνθεση
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας είναι σε γενικές γραμμές ανάλογος με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καμία χώρα δεν έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές.
Ωστόσο, οι σημερινοί αριθμοί εδρών ορίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης. Οι αριθμοί αυτοί θα προσαρμοστούν για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Π.χ. ο αριθμός των γερμανών ευρωβουλευτών θα μειωθεί από 99 σε 96, ενώ ο αριθμός των μαλτέζων ευρωβουλευτών θα αυξηθεί από 5 σε 6.
Οι ευρωβουλευτές χωρίζονται σε ομάδες με βάση την πολιτική τους ταυτότητα, και όχι τη χώρα τους.Βρείτε τους ευρωβουλευτές της χώρας σας
Έδρα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις έδρες εργασίας: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο και Στρασβούργο (Γαλλία).
Στο Λουξεμβούργο φιλοξενούνται οι διοικητικές υπηρεσίες (η ‘Γενική Γραμματεία’).
Οι συνεδριάσεις του συνόλου των ευρωβουλευτών, γνωστές ως ‘σύνοδοι ολομέλειας’, γίνονται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών γίνονται επίσης στις Βρυξέλλες.