Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


Έχουμε όμως και την ίδια υποχρέωση να το διαφυλάξουμε ώστε να συνεχίζει να προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.
Έχουμε όμως και την ίδια υποχρέωση να το διαφυλάξουμε ώστε να συνεχίζει να προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.


'''Βιωσιμότητα (ελευθερία για τις επόμενες γενιές)'''

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υποστηρίζει τη βιωσιμότητα. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε, ώστε να διασφαλιστεί με αξιοπρέπεια και για το μέλλον η ανθρώπινη ύπαρξη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διαφανής διαχείριση των φυσικών πόρων.


'''Βιώσιμο περιβάλλον (εγγύηση και προστασία των βασικών στοιχείων της ζωής)'''

Αποζητάμε είναι να διατηρήσουμε ένα υγιεινό φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει τη μείωση παραγωγής και διασποράς επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον μας, την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, προπαντός περιοχών με υψηλή βιοποικιλότητα.


'''Διαχείριση των φυσικών πόρων.'''

Απαιτούμε μια υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων. Γι ‘ αυτό θα πρέπει τόσο οι ορυκτοί πόροι όσο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να χρησιμοποιούνται με σύνεση, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκειά τους και για τις επόμενες γενιές.
Στόχος θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση των ορυκτών φυσικών πόρων με ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές πηγές.


'''Ενεργειακή πολιτική.'''

Ζητάμε ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μία μακρόβια, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον υποδομή παραγωγής ενέργειας. Αυτό για μας σημαίνει τη (συνετή χρήση) σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών πόρων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιούνται με την προϋπόθεση της βιωσιμότητάς τους και με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολό του. Πέρα από αυτό ζητάμε μία διαφανή, αποκεντρωμένη δομή παραγωγής ενέργειας. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή του κάθε πολίτη και αποτρέπονται οι σχηματισμοί μονοπωλίων.

Τελευταία αναθεώρηση της 13:08, 19 Ιανουαρίου 2013

Το περιβάλλον αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που επιδρά στον άνθρωπο, σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο φυσικά όσο και ψυχολογικά. Καθορίζει τη σωματική του ανάπτυξη, τη κοινωνική του συμπεριφορά αλλά και την επιβίωση του.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και την σπουδαιότητα του ρόλου αυτού, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος θεωρούμε υποχρέωση με τις πολιτικές μας, να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε το περιβάλλον, που περικλείει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς την άβια ύλη καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδος.

Για τον σκοπό αυτό υιοθετούμε μία ολιστική προσέγγιση στην περιβαλλοντολογική μας πολιτική ορίζοντας ότι το περιβάλλον της Ελλάδας αποτελείται από δύο μέρη:


  1. Τις ολοκληρωμένες οικολογικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν σαν φυσικά συστήματα περιλαμβάνοντας το σύνολο της χλωρίδας, της πανίδας, τους μικροοργανισμούς, το έδαφος, το υπέδαφος, τις υδάτινες μάζες, την ατμόσφαιρα, τους βράχους και άλλες γεωγραφικές δομές καθώς και τα φυσικά φαινόμενα τα οποία βρίσκονται και δημιουργούνται εντός του Ελλαδικού χώρου.
  2. Παγκόσμιους φυσικούς πόρους και φυσικά φαινόμενα, που δεν έχουν γεωγραφικά όρια όπως ο αέρας, το νερό και το κλίμα καθώς όπως και η ενέργεια, η φυσική ακτινοβολία, τα ηλεκτρικά φορτία και τα μαγνητικό πεδία που δεν προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.


Η όποιας μορφής ανάπτυξη δεν επιτρέπεται να καθυποτάσσει την φύση, δεν επιτρέπεται να ρυπαίνει και δεν επιτρέπεται να μολύνει το φυσικό περιβάλλον.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διασπαθίζεται στο βαθμό του μέγιστου δυνατού και άμεσου κέρδους τα φυσικά και ανθρώπινα διαθέσιμα της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο την διατηρούμενη για εκατομμύρια χρόνια ισορροπία, ασφάλεια και ακεραιότητα του πλανήτη. Αρνούμαστε τις λογικές αυτοσυγχωρήσεως “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Αρνούμαστε τις αγοραπωλησίες συχωροχαρτιών “δικαιωμάτων ρύπανσης”, οι οποίες θεσμοθετούν την δυνατότητα απόλυτης ρύπανσης του περιβάλλοντος για τις οικονομικά ισχυρές βιομηχανίες και χώρες. Τακτικές που “νομιμοποιούν” την διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των οικονομικά ασθενέστερων ανθρώπων και λαών.

Στόχος μας είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η ανθρώπινη δραστηριότητα να εντάσσεται αρμονικά στα φυσικά συστήματα και να γίνεται με φειδώ, σεβασμό και υπευθυνότητα ώστε να διατηρεί την ισορροπία και την ακεραιότητα των συστημάτων, ασκώντας την μικρότερη δυνατή πίεση σε αυτά. Η οποιαδήποτε παρέμβαση, στο φυσικό περιβάλλον, προς την διατάραξη της φυσικής του ισορροπίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σθένος και αυστηρότητα.

Η εκμετάλλευση των αγαθών που μας προσφέρει το περιβάλλον αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, θα πρέπει να γίνονται χωρίς να διακόπτεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, να προστατεύεται και να διατηρείται η βιοποικιλότητα των τοπικών ειδών και να προστατεύεται το οικοσύστημα από ξενικά είδη, εισβολείς που κινδυνεύουν να καταστρέψουν τα τοπικά οικοσυστήματα. Η συγκομιδή των αγαθών αυτών δεν πρέπει να εμποδίζει την φυσική παραγωγή αυτών σε ικανοποιητική ποσότητα για τις ανάγκες του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Απαράβατο ανώτατο όριο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι αυτό που έχει ρυθμό μικρότερο από αυτόν που οι φυσικοί πόροι ανανεώνονται.

Το πεπερασμένο των πρώτων υλών και της ενέργειας απαιτεί υπεύθυνη χρήση αυτών. Η ανθρώπινη δραστηριότητα οφείλει να γίνεται με την ελάχιστη έως μηδενική επιπλέον δαπάνη σε φυσικές πρώτες ύλες, μέσω τεχνολογιών ανακύκλωσης και επανάκτησης. Έχουμε επιπλέον την υποχρέωση για την μικρότερη δαπάνη ενέργειας για τις δραστηριότητες μας, μέσω τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και φτηνές με ελάχιστη πίεση στο περιβάλλον πηγές παραγωγής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που η άσκηση πίεσης σε ένα τοπικό οικοσύστημα και η διατάραξη της ισορροπίας από μία δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση του συνόλου, είναι αναπόφευκτη μετά από απόφαση της κοινωνίας και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα για την εξάλειψη της πίεσης, μόνο η τοπική κοινωνία θα έχει τον τελικό λόγο για να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.

Το περιβάλλον παραδόθηκε σε εμάς από τους γονείς μας για να το απολαύσουμε, να μας ζήσει και να το διαφυλάξουμε. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα στα αγαθά και στον πλούτο που δημιουργεί.

Έχουμε όμως και την ίδια υποχρέωση να το διαφυλάξουμε ώστε να συνεχίζει να προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.