Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων»

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 2: Γραμμή 2:




803 νησιώτικοι υγρότοποι και άνω των 400 χερσαίων Υγροτόπων υπάρχουν στην Ελλάδα, και ο κάθε υγρότοπος έχει να εκφράσει και ένα παράπονο για την καταστροφή του. Ο υγρότοπος του Ωρωπού γεμάτος σκουπίδια, ο υγρότοπος της Μπουρμπουλήθρας στον Βόλο επίσης κάθε είδους σκουπίδια, ο υγρότοπος του Αμβρακικού απειλείται από τους Λαθροκυνηγούς, ο υγρότοπος της Κασσιόπης στην Κέρκυρα έχει επίσης τον δικό του μεγάλο πόνο να απειλείται άμεσα από το κράτος για την αξιοποιήση που θέλουν να κάνουν με γιγαντιαία τουριστική μονάδα, η λίμνη Κορώνεια με τα δικά της αρκετά προβλήματα, η λίμνη Κάρλα με τον κίνδυνο να τιναχτεί όλο το έργο στον αέρα και πολλοί άλλοι υγρότοποι όλοι με το παράπονο της καταστροφής τους από την αμέλεια του Ελληνικού Κράτους.
803 νησιώτικοι υγρότοποι και άνω των 400 χερσαίων Υγροτόπων υπάρχουν στην Ελλάδα, και ο κάθε υγρότοπος έχει να εκφράσει και ένα παράπονο για την καταστροφή του από την αμέλεια του Ελληνικού Κράτους.


Δυστυχώς η οικονομική κρίση αποτέλεσε άλλοθι για άλλη μια φορά για την εγκατάλειψη της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς η οικονομική κρίση αποτέλεσε άλλοθι για άλλη μια φορά για την εγκατάλειψη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τελευταία αναθεώρηση της 16:03, 4 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - Άλλοθι της οικονομικής κρίσης η εγκατάλειψης των υγροτόπων.


803 νησιώτικοι υγρότοποι και άνω των 400 χερσαίων Υγροτόπων υπάρχουν στην Ελλάδα, και ο κάθε υγρότοπος έχει να εκφράσει και ένα παράπονο για την καταστροφή του από την αμέλεια του Ελληνικού Κράτους.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση αποτέλεσε άλλοθι για άλλη μια φορά για την εγκατάλειψη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρέπει να αρχίσει επιτέλους η ώρα της αλλαγής, της πραγματικής αλλαγής για την προστασία του Περιβάλλοντος!


Παγκόσµια Ηµέρα Υγροτόπων

Η Παγκόσµια Ηµέρα Υγροτόπων σηµατοδοτεί κάθε χρόνο την επέτειο της υπογραφής της Σύµβασης Ραµσάρ για αυτό και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1997 και µε τη συµµετοχή τοπικών αυτοδιοικήσεων, µη κυβερνητικών - 8 - οργανώσεων, αλλά και µε τη συµµετοχή απλών πολιτών πραγµατοποιούνται κάθε χρόνο δράσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία των υγροτόπων και τη συµβολή τους στη διατήρησης της ζωής.


ΟΡΙΣΜΟΣ

Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα. Oυσιώδη γνωρίσματα της μεταβατικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, δηλαδή εδαφών που ανέπτυξαν ειδικά γνωρίσματα ως αποτέλεσμα της υψηλής υπόγειας στάθμης νερού.

Οι υγρότοποι, όσοι δεν έχουν εντελώς υποβαθμισθεί από τον Άνθρωπο, σφύζουν από ζωή. Ιδιαίτερα θαυμαστή είναι η πληθώρα υδρόβιων πουλιών που βρίσκουν εκεί χώρους για αναπαραγωγή, φώλιασμα, τροφή και ξεκούραση. Πολλά από τα είδη είναι μεταναστευτικά και προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Ραμσάρ, Βέρνης, Ρίο) και Κοινοτικές Οδηγίες (π.χ.79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά). Eπίσης, πολλοί υγρότοποι προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τη Σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.


ΤΥΠΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ταξινόμησης των υγροτόπων σε τύπους, π.χ. ανάλογα με τη ρέουσα ή στάσιμη φύση των νερών, την αλατότητα του νερού, τη γειτνίασή τους με θάλασσα, το υπόστρωμά τους, με το αν είναι φυσικοί ή τεχνητοί κλπ.

Οι πολύ γενικές κατηγορίες στις οποίες συνηθίζεται να χωρίζονται οι υγρότοποι στην Ελλάδα είναι: δέλτα, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες,πηγές, εκβολές, ποταμοί, τεχνητές λίμνες.


Τι µας προσφέρουν οι υγρότοποι

Τα υγροτοπικά οικοσυστήµατα προσφέρουν πληθώρα ευεργετικών για τον άνθρωπο, αλλά και για άλλους οργανισµούς, υπηρεσιών όπως:

  • Συµβάλλουν στην αποθήκευση και βελτίωση της ποιότητας του νερού
  • Εµπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς
  • Αποτελούν κύριες πηγές ύδρευσης και άρδευσης
  • Προστατεύουν από τις πληµµύρες
  • Συµβάλλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής αποτελώντας καταφύγιο για τα πουλιά και δηµιουργώντας ισχυρές τροφικές σχέσεις
  • Παράγουν αλιεύματα και
  • Προσφέρουν στον άνθρωπο πολλές ευκαιρίες για άσκηση και αναψυχή.


Σύµβαση Ραµσάρ

Η Σύµβαση για τους Υγροτόπους ∆ιεθνούς Σηµασίας κατέχει µια πολύ σηµαντική πρωτιά, αφού είναι η πρώτη σύγχρονη Σύµβαση µεταξύ εθνών που σκοπό έχει την προστασία των φυσικών πόρων. Η Σύµβαση υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στη µικρή πόλη Ραµσάρ στο Ιράν, στις ακτές της Κασπίας θάλασσας.

Σκοπός της Σύµβασης είναι η ορθολογική χρήση των υγροτόπων µέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και µέσω διεθνών συνεργασιών ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη µε βάση τα αειφορικά πρότυπα σε ολόκληρο τον κόσµο. Με τη Σύµβαση αυτή τα κράτη µέλη εκφράζουν την αφοσίωση τους στην προστασία των υγροτόπων διεθνούς σηµασίας, αλλά και τη βασική τους φιλοσοφία που βασίζεται στην ορθολογική χρήση των υγροτόπων, δηλαδή τη διατήρηση του οικολογικού τους χαρακτήρα, η οποία θα επιτευχθεί µόνο µέσω της αειφόρου ανάπτυξης.

Το 2013 γιορτάζεται η 42η επέτειος από την ιστορική αυτή υπογραφή, µε πλήθος εκδηλώσεων σε πολλές χώρες του κόσµο.


Σύνδεσμοι για περισσότερη ενημέρωση:

http://www.ekby.gr/ekby/el/EKBY_Greek_Wetlands_el.html http://www.helmepajunior.gr/zip/anakaliptontas-tous-ugrotopous-tis-elladas.pdf http://www.kpe.gr/index.php?option=com_weblinks&catid=49&Itemid=29 http://www.ramsar.org http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/