Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αλλαγές καταστατικού λόγω δημιουργίας θέσης Προέδρου»

Από wiki.pirateparty.gr
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 16: Γραμμή 16:




4.1 Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι διαρκές όργανο, υπεύθυνο απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
<strike>4.1 Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι διαρκές όργανο, υπεύθυνο απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.</strike>


<span style="color:#009000">{{Heading|4.1 '''Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.'''}}</span>
<span style="color:#009000">{{Heading|4.1 '''Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.'''}}</span>

Αναθεώρηση της 23:10, 14 Ιανουαρίου 2013

Τα άρθρα που πρέπει να αντικατασταθούν ή διαγραφούν λόγω της δημιουργίας της θέσης του Προέδρου και Αντιπροέδρου.

Σημείωση: Με πράσινο χρώμα χαρακτηρίζονται οι αλλαγές.


1.4 Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος μπορούν να ιδρύονται περιφερειακά γραφεία (σε έδρες Περιφερειών) και τοπικά γραφεία (σε έδρες Δήμων), τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα του κόμματος ως εξής: “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, γραφείο [αντίστοιχη Περιφέρεια ή Δήμος]“.


3.8 Η έγκριση και εγγραφή στο κεντρικό μητρώο μελών αρχικά θα εγκρίνεται απευθείας από τη Διοικούσα Επιτροπή. Μετά τη δημιουργία τοπικών γραφείων του κόμματος, οι νέες εγγραφές είναι δυνατόν αρχικά να εγκρίνονται από αυτά, όταν αποκτήσουν την απαραίτητη δομή και οργάνωση. Σε αυτήν την περίπτωση με την εγγραφή τους, τα νέα μέλη καταχωρούνται στο κεντρικό μητρώο μελών, με ευθύνη του τοπικού γραφείου στο οποίο έγινε η εγγραφή.

3.9 Η απόρριψη μιας αίτησης από το κόμμα συνοδεύεται από έγγραφη αιτιολόγηση προς τον ενδιαφερόμενο. Ενδεικτικά, λόγο απόρριψης μπορεί να αποτελέσουν: η μετά την αίτηση δραστηριοποίησή του υποψήφιου υπέρ άλλου κόμματος ή φορέα ελεγχόμενου από κόμμα, η άποψη της Διοικούσας Επιτροπής ή της Επιτροπής Διαιτησίας ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης αίτησης θα έβλαπτε την εικόνα του κόμματος, η έκφραση εκ μέρους του υποψηφίου ιδεών μη συμβατών με τις αρχές του άρθρου 2 του παρόντος, καθώς και η συμμετοχή του ενδιαφερομένου σε ομάδα συμφερόντων με δομημένη μεθοδολογία.


3.12 Η μη πληρωμή της ετήσιας συνδρομής από το μέλος του κόμματος οδηγεί στη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου φυσικής ή ηλεκτρονικής και στην στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το ποσό της συνδρομής προτείνεται από την ΔΕ και ψηφίζεται από το σώμα των μελών. Καταβάλλεται άμεσα με την εγγραφή και λογίζεται ανά ημερολογιακό έτος ανεξάρτητα από την ημερομηνία εγγραφής. Σε ετήσια βάση η πληρωμή γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση μη καταβολής της συνδρομής για ένα ή περισσότερα έτη, αυτή δεν εξαλείφεται αλλά αθροίζεται μέχρι την ημερομηνία καταβολής συνδρομής.


4.1 Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι διαρκές όργανο, υπεύθυνο απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

4.1 Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

4.2 Η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος είναι επταμελής. Η Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής ανατίθεται εκ περιτροπής, για διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, σε άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κάθε φορά. Η Πράξη αυτή καταχωρείται και δημοσιοποιείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ίδια σειρά όταν όλα τα μέλη έχουν ασκήσει την προεδρία ή έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος. Όποιο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής δεν θέλει να αναλάβει την Προεδρία μπορεί να παραιτηθεί υπέρ του επόμενου μέλους.

4.3 Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εκπροσωπεί νόμιμα το Κόμμα εντός και εκτός της χώρας και ενεργεί εξ’ ονόματός του, σε όλα τα ελληνικά δικαστήρια και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές (ημεδαπές ή αλλοδαπές), διοικητικές, φορολογικές και συναλλάσσεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

4.4 Η Διοικούσα Επιτροπή εκλέγει τον Αντιπρόεδρο της, κατ' αναλογία όσων ισχύουν για την εκλογή Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, στο άρθρο 4.2. Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά πλήρως τον Πρόεδρό της Διοικούσας Επιτροπής, σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας του Προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

4.5 Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, αυτό αναπληρώνεται από τον επόμενο κατά σειρά εκλογής. Η αναπλήρωση επιτρέπεται για μέχρι τρία μέλη, ενώ σε περίπτωση περισσότερων παραιτήσεων η Διοικούσα Επιτροπή ή η Επιτροπή Διαιτησίας, εφ’ όσον η Επιτροπή Διαιτησίας δεχθεί σχετική αναφορά από οποιοδήποτε μέλος του κόμματος, προσφεύγουν στο Σώμα των Μελών για προσωρινή αναπλήρωση ή στο Συνέδριο για μόνιμη αναπλήρωση.

4.6 Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να δημιουργεί Θεματικές Επιτροπές αποτελούμενες από μέλη του κόμματος. Οι Επιτροπές λειτουργούν μέσα στο κόμμα για επιμέρους θέματα, όταν αυτό απαιτείται. Οι Επιτροπές μπορούν να αποφασίσουν να καλέσουν, σε μεμονωμένη συνεδρίαση, πρόσωπα τα οποία δεν είναι μέλη του κόμματος, αλλά έχουν επιστημονική κατάρτιση ή άλλη δεξιότητα την οποία η Επιτροπή θεωρεί σημαντική. Η Επιτροπή σε κάθε συνεδρίασή της εκλέγει ένα μέλος του κόμματος ως Συντονιστή και έναν υπεύθυνο για να τηρεί και να δημοσιεύει τα πρακτικά της συνεδρίασης. Οι Επιτροπές μπορούν να συνεδριάζουν και ηλεκτρονικά, όταν αυτό εξυπηρετεί τη λειτουργία τους.

4.7 Το Συνέδριο εκλέγει ένα μέλος του κόμματος ως Υπεύθυνο Οικονομικών. Η Διοικούσα Επιτροπή διορίζει ένα μέλος του κόμματος ως Αναπληρωτή Υπεύθυνο Οικονομικών, ο οποίος συνεργάζεται με τον υπεύθυνο οικονομικών και τον βοηθά στην διεκπεραίωση των οικονομικών ενεργειών του κόμματος. Ερμηνευτική Δήλωση: “Το παρόν 1ο Συνέδριο ενέκρινε την παραμονή του υπάρχοντος Υπεύθυνου Οικονομικών ως αιρετού, ως την διενέργεια του επόμενου τακτικού ή έκτακτου Συνεδρίου.” (04/11/2012 ώρα 17:03)

4.7.1 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών ο οποίος ενεργεί εκ μέρους του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, όταν και όπου απαιτούνται ενέργειες οικονομικής, λογιστικής ή τραπεζικής φύσεως, και έχει την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος, της είσπραξης εισφορών, πληρωμών, της διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων και των καταθέσεων και των διαδικτυακών λογαριασμών και συναλλαγών, των σχέσεων με τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και της εκπλήρωσης κάθε άλλης, σχετικής με τα οικονομικά, νομικής υποχρέωσης του κόμματος. Κατ' εξαίρεση, ο Υπεύθυνος Οικονομικών χρειάζεται την γραπτή συγκατάθεση της Διοικούσας Επιτροπής για άνοιγμα νέων λογαριασμών, κλείσιμο λογαριασμών, και για οποιαδήποτε πληρωμή άνω των 1500 ευρώ.

4.7.2 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών παρέχει σε τουλάχιστον δύο ακόμη μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ψηφιακή πρόσβαση με δικαίωμα εμφάνισης (view only) σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.

4.7.3 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών ενημερώνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ή σε πραγματικό χρόνο με την χρήση διαδικτυακών μέσων, τα οικονομικά στοιχεία του Κόμματος, σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του κόμματος με δημόσια πρόσβαση, την ιστοσελίδα αυτή ορίζει η Δ.Ε.

4.7.6 Σε περίπτωση αδυναμίας του Υπεύθυνου Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Οικονομικών μπορεί να δράσει αντ' αυτού για τις ενέργειες που ορίζονται στις παραγράφους 4.7.1 έως 4.7.4 του παρόντος, με την έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής.


4.9 Για όλα τα εσωτερικά θέματα τα οποία δεν ορίζονται από το παρόν καταστατικό, αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις είναι το Συνέδριο του κόμματος. Σε περίπτωση που έχουν υλοποιηθεί ηλεκτρονικές ή ψηφιακές διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας, οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από το Σώμα των Μελών του κόμματος. Προσωρινές αποφάσεις επείγοντος χαρακτήρα μπορεί να λαμβάνει η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία κατόπιν πρέπει να προσφεύγει για επικύρωση τους στο Σώμα των Μελών ή το Συνέδριο. Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να αφορούν θέματα για τα οποία έχει οριστεί αρμόδια η Επιτροπή Διαιτησίας του κόμματος.

5.4 Η Διοικούσα Επιτροπή.

6.3.2 Η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει και να θέσει σε διαβούλευση 20 ημερών την πρόταση σε όλα τα μέλη του κόμματος.

6.3.4 Μετά τη διαβούλευση η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να θέσει σε ψηφοφορία προς το Σώμα των Μελών το σύνολο των προτάσεων.


7.1 Το Συνέδριο συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο, σε διαφορετικό νομό της Ελλάδας από τον τόπο διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου των τελευταίων δύο ετών. Το Συνέδριο μπορεί να συνέλθει εκτάκτως όταν το αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή ή αν το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) συν ένας τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του κόμματος. Και το έκτακτο Συνέδριο διεξάγεται σε διαφορετικό νομό της Ελλάδας από τον τόπο διεξαγωγής των τελευταίων δύο εκτάκτων συνεδρίων. Το τακτικό συνέδριο αναγγέλλεται τουλάχιστον σαράντα (40) μέρες πριν την πραγματοποίησή του, ενώ το έκτακτο τουλάχιστον τριάντα (30) μέρες πριν την πραγματοποίησή του.

7.2 Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την ευθύνη τριμελούς προεδρείου, το οποίο έχει εκλεγεί με διαδικασίες ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας, όταν αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό. Μέχρι τότε το Προεδρείο του Συνεδρίου ορίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και αποτελείται υποχρεωτικά από μέλη του κόμματος, τα οποία δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

7.5 Το Συνέδριο εκλέγει κάθε δύο έτη ή εκτάκτως όταν απαιτείται, τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Η εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, με μυστική ψηφοφορία, από λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι υποψήφιοι για τη Διοικούσα Επιτροπή δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι και για την Επιτροπή Διαιτησίας και αντίστροφα. Κάθε μέλος του κόμματος δικαιούται να εκφράσει την προτίμηση σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους με τη χρήση σταυρού προτίμησης. Οι σταυροί προτίμησης δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από το ένα τέταρτο (1/4) του συνόλου των υποψηφίων, ούτε μπορεί να είναι περισσότεροι από έξι (6).

8.3.7 Να αποφασίζει για την εγκυρότητα αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής.

8.6 Η Επιτροπή Διαιτησίας έχει πέντε μέλη τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο, από ενιαία λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι διατάξεις σχετικά με την εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και των κενών θέσεων εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας.

9 Άρθρο 9. Διοικούσα Επιτροπή

9.1 Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει κάθε μήνα ή εκτάκτως, όταν ζητηθεί από τουλάχιστον ένα μέλος της. Απαρτία υπάρχει με παρόντα τα μισά συν ένα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Λαμβάνεται κάθε δυνατή μέριμνα για τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης όσων μελών δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στη συνεδρίαση. Η συμμετοχή τους σ’ αυτήν την περίπτωση θεωρείται έγκυρη.

9.2 Η Διοικούσα Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της προς το Σώμα των Μελών κατ’ έτος (ψηφιακά) και προς το Συνέδριο στο τέλος της διετούς θητείας της.

9.3 Οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.

9.4 Η Διοικούσα Επιτροπή με απόφασή της που λαμβάνεται αιτιολογημένα, με απλή πλειοψηφία του συνόλου των μελών της, χωρίς δικαίωμα ψήφου για το μέλος που αφορά, μπορεί να παραπέμψει οποιοδήποτε μέλος της στην Επιτροπή Διαιτησίας με το ερώτημα της έκπτωσης από το αξίωμά του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Σώμα των Μελών.

9.5 Αμφισβήτηση μέρους ή του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται με αίτημα που συγκεντρώνει την υποστήριξη του ενός δεύτερου (1/2) του Σώματος των Μελών συν έναν, προς την Επιτροπή Διαιτησίας. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας τριμελές Προεδρείο, το οποίο οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής.

9.6 Οι συνεδριάσεις της ΔΕ (Διοικούσα Επιτροπή) πρέπει να είναι ανοικτές, ηλεκτρονικά αναμεταδιδόμενες, με δικαίωμα σχολιασμού και παρεμβάσεων, μετά το πέρας της συνεδρίασης, από οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί.


11.1 Τα Τοπικά και Περιφερειακά γραφεία ιδρύονται μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, εφ’ όσον το έχουν ζητήσει τουλάχιστον το ένα δέκατο (1/10) των μελών του κόμματος, που να είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον δέκα (10), από τον αντίστοιχο Δήμο ή Περιφέρεια.


11.3 Κάθε γραφείο εκλέγει ετησίως, με μυστική ψηφοφορία, τριμελή ή πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τη Διοικούσα Επιτροπή του Κόμματος, ακολουθώντας διαδικασίες υποψηφιοτήτων και διαφάνειας αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται για το Συνέδριο του Κόμματος.

11.4 Τα Τοπικά και Περιφερειακά Γραφεία επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία τους υποψήφιους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές του κάθε Νομού, ανάλογα με το είδος της εκλογικής διαδικασίας. Σε περίπτωση που κάποιο Τοπικό ή Περιφερειακό γραφείο δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες μια εβδομάδα πριν την καταληκτική τους ημερομηνία, η Διοικούσα Επιτροπή δικαιούται να ορίσει υποψήφιους.